Eudicella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eudicella spp.
Nomenklatur
Eudicella spp.
White, 1839
Synonymi
Ceratorhina, Coelorrhina, Cyprolais
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSkarabider
UnderfamilieGullbasser
Økologi
Antall arter: ca. 30
Habitat: skog
Utbredelse: tropisk Afrika
Inndelt i

Eudicella spp. er en slekt av biller som hører til gruppen gullbasser (Cetoniinae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Disse billene, som lever i tropisk Afrika, kjennes lett på at hannene har et langt, gaffelformet fremspring i pannen. Det spektakulære utseendet har gjort disse billene populære blant samlere, og også som eksotiske "kjæledyr".

Utseende[rediger | rediger kilde]

Eudicella smithi

Store (gjerne 25-40 millimeter), metallisk fargede, hårløse biller. De ligner store gullbasser (Cetoniini), men kroppen er bredest foran midten (omtrent ved overgangen mellom pronotum og dekkvinger), ikke jevnbred som hos gullbassene. Hos hannene har hodet ett langt, gaffelformet fremspring midt i pannen, i tillegg er det en kort, spiss pigg foran hvert fasettøye. Pronotum er fint og spredt punktert, i tillegg med tydelig mikroskulptur. Scutellum er formet som en likesidet trekant. Dekkvingene er avsmalnet bakover, med brunlige felter eller striper. Beina er kraftige, spesielt leggene (tibiae) er tykke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hannene bruker "hornene" sine til å kjempe om hunnene. Hver hann prøver å vippe motstanderen over på ryggen ved å presse hornet under ham. Som hos de fleste andre Cetoniinae utvikler larvene seg i morken, død ved, og de voksne billene besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten lever i tropiske områder av Afrika.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Eudicella trilineata, hann og hunn
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • De Palma, M. (2010) Systematic catalogue of Eudicella White. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]