Eriksteinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kopi av Erikstenen ved Vedelspang

Eriksteinen, også kalt for Hedebysteinen (DR 1), er en runestein som ble gjenfunnet i 1796 ved Dannevirke (den danske forsvarsmuren i norrøn tid), det vil si i nærheten av den store danske handelsbyen Hedeby, og flyttet til en park i Slesvig by.

På samme måte som de såkalte Dannevirke runesteiner (DR 3) antar man Eriksteinen ble reist en gang rundt 995 i løpet av den tid da Danmark ble angrepet av den svenske kongen Erik Seiersæl som dro fordel av danskekongen Svein Tjugeskjegg var opptatt på hærtokt i England. Muligens var Hedeby en kort periode kontrollert av svensker.

Erikstein har norske eller svenske runer som skilte seg fra danske, men kan også ha vært skrevet av dansker med yngre utgave av futhark. Vi kjenner navnet på han som risset runene for han navngir seg selv som Torulf og noe av teksten kan leses:

ÞorulfR resþi sten þænsi, hemþægi Swens, æftiR Erik, felaga sin, æs warþ døþr, þa drængiaR satu um Heþaby; æn han was styrimannr, drængR harþa goþr
Torulf reiste denne steinen, en av Sveins huskarler, etter at Erik, våpenbroren hans, som døde da tapre menn omringet Hedeby, men han var båt...