Erik Kolstrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erik Kolstrup
Født1684Rediger på Wikidata
Død10. mars 1738Rediger på Wikidata
Trondheim
BeskjeftigelseTreskjærer Rediger på Wikidata
SøskenLars Pinnerud
NasjonalitetNorge

Døpefont i Stange kirke
Festongen over døren i våpenhuset i Vår Frue kirke i Trondheim er skåret av Kolstrup.

Erik Pedersen Kolstrup (født 1684 i Furnes, død 10. mars 1738 i Trondheim) levde som treskjærer. Han kom opprinnelig fra FurnesHedemarken, og var bror til treskjæreren Lars Pinnerud. Han har arbeidet ved Nidarosdomen, der han stod for en rekke forskjellige arbeider, blant annet altertavle, korskille og krusifiks. Kolstrup skal være den som brakte akantusmotivet[1] til Trondheim, der han arbeidet i en årrekke. Han skar også akantus til flere kirker i Innherred. På hjemligere trakter er han mest kjent for å ha skåret døpefont og dåpshus til Stange kirke samt et akantusfelt på en dør som tidligere var å finne i IsumkapelletMaihaugen.[2]

Kjente arbeider[3][rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jf. Kunsthistorie.com Arkivert 22. oktober 2021 hos Wayback Machine..
  2. ^ Dette skal ifølge Hosar og Fauskes bok om Sør-Fron kirke trolig stamme fra et pulpitur i Listadkirken, forgjengeren til Sør-Fron kirke.
  3. ^ Basert på Hauglid (1950), s. 185ff. Det er noe usikkerhet knyttet til attribusjonen av enkelte gjenstander.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Roar Hauglid (1947). «Erik Kolstrup: Hedmarksbilthuggeren som bragte akantusen til Trondhjem». Årbok 1947. Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers bevaring. 
  • Roar Hauglid (1950). Akantus. Mestrene i norsk treskurd II, annet halvbind. Oslo: Riksantikvariatet/Mittet. s. 185–194.