Stange kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stange kirke
OmrådeStange
BispedømmeHamar bispedømme
Byggeårmidten 1200-tallet
EndringerRestaurert 1300, 1703 og 1800, tak, tårn og inventar bygd i 1620 etter brann
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
PeriodeGotikk (østlandsgotikk)
Arkitektukjent
TeknikkMur kalksteinskvadre
ByggematerialeMur, skip malt tretak, kor tønnehvelv
Mål32 m x 15 m
Tårnover skipet
PortalVestportalen, inne i våpenhuset, kleberstein
Kor11 m x 9 m
Skip21 m x 15 m
Kirkerommet
Prekestol1630 barokk
Døpefont1700-tall med baldakin med due, dåpsfatet bæres av en liten gutt
AlterAltertavle fra 1652 med barokk motiv av korsfestelsen
DiverseLynnedslag i 1620 ødela middelalderinnredningen
Beliggenhet
Kart
Stange kirke
60°42′35″N 11°08′08″Ø

Stange kirke er en langkirke fra omkring 1250 i Stange kommune, Innlandet fylke. Kirken ligger administrativt under Hamar bispedømme og Stange prestegjeld.

Kirken er en av Norges eldste middelalderkirker, og omtales allerede i 1225 i Håkon Håkonssons saga. Stange, som da het Skaun, ble beskrevet som «ei stor bygd med mange kirker og store garder». Kirken er ved siden av Ringsaker kirke den fornemste middelalderkirke på Hedemarken. Det nåværende kirkebygget er antatt oppført omkring 1250 eller rett før, og det er funnet fundamenter av enda eldre bygg under kirkeskipet, rester av et gammelt alter og takmaling. Kirken har en veksling mellom romanske og gotiske stilformer, og glassmalerier av Gabriel Kielland fra 1928. Harriet Backers bilder «Altergang i Stange kirke» og «Barnedåp i Stange kirke» har bidratt til kirkens ry. Kirken har 400 sitteplasser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirkens altertavle fra 1652.
Epitafium med tekst, portretter og våpenskjold.

Arkeologiske utgravninger i 1986, foretatt under ledelse av arkeologen Dagfinn Skre, avdekket at det har stått en eldre steinkirke på stedet. Det ble også avdekket enda eldre graver, noe som tyder på at det har vært kirkeplass også før kirken ble bygget.

Stange kirke har trolig hatt like stor betydning for pilegrimsferdselen som Ringsaker kirke, både den landbaserte såvel den sjøbaserte ferdselen. Begge kirkene er viktige og påkostede bygninger med sentral plassering i forhold til de viktige ferdselsårene.

I 1703 ble det bygget en utvidelse mot nord, kalt «Nykirken». Kirken ble skadet av en brann i 1620, og tak, tårn og inventar er fra etter brannen. Sakristiet er bygget i 1703. Altertavlen er fra 1652, kirkeklokkene er fra 1623 og 1751.

Malerier[rediger | rediger kilde]

Stange kirke er skildret i Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang». Da hun malte sine kirkemotiver i 1899–1903, bodde hun på prestegården hos prosten Kielland, bror av hennes venn og kollega Kitty Kielland.

Kirken har glassmalerier av Gabriel Kielland, og ble også valgt til kommunens tusenårssted.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]