En dødsdømt har rømt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En dødsdømt har rømt
orig. Un condamné à mort s'est échappé
Generell informasjon
Utgivelsesår1956
Prod.landFrankrike
Lengde95 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiRobert Bresson
ManusforfatterRobert Bresson
MusikkWolfgang Amadeus Mozart
SjeffotografLéonce-Henri Burel
Eksterne lenker

En dødsdømt har rømt (originaltittel: Un condamné à mort s'est échappé) er et fransk drama fra 1956 regissert av Robert Bresson. Manuset, skrevet av Bresson, er basert på en selvbiografi av André Devigny, som rømte frå nazistenes fengsel Montluc i Lyon 1943. François Leterrier spiller rollen som løytnant Fontaine.

Handling[rediger | rediger kilde]

På vei til et fengsel, benytter Fontaine, et medlem av den franske motstandsbevegelsen, en mulighet til å unnslippe sine tyske fangevoktere når kjøretøyet han sitter i blir tvunget til å stoppe. Men han blir snart pågrepet igjen, banket opp for sitt rømningsforsøk, satt i håndjern og ført til et fengsel. Fontaine begynner snart å inspisere døren til cellen hans, og legger planer om å stikke av. Fontaine er ikke den eneste fangen som legger planer om å flykte. Orsini (spilt av Jacques Ertaud) gjør et forsøk, men klarer ikke å komme veldig langt fordi et tau han forsøkte å bruke går i stykker. Orsini blir deretter banket opp av vaktene, og henrettet bare noen få dager senere. Men Fontaine fortsetter likevel å legge sine egne planer.

Etter å ha blitt ført til et Gestapo-kontor, og får beskjed om at Fontaine også har blitt dømt til henrettelse. Fontaine blir deretter ført tilbake i fengsel, og plassert i samme celle som tidligere. Snart kommer det en annen fange som havner i samme celle, François Jost, en seksten-åring som tidligere hadde sluttet seg til det tyske militæret. Fontaine er ikke sikker på om han egentlig kan stole på Jost (som han ser snakke på vennlig med en tysk vakt) og innser at han må velge mellom å drepe Jost, eller ta ham med seg på flukten og håpe at Jost ikke tyster på planene hans.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]