Elisenberg stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Elisenberg stasjon
Land Norge Norge
Sted Elisenberg i Strøket Frogner
Kommune Oslo
Høyde ca. -30 moh.
Åpnet Aldri
Tjenester
Linje(r) Drammenbanen
Plattform(er) 2
Posisjonskart
Elisenberg stasjon ligger i Oslo
Elisenberg stasjon
Koordinater: 59°55′07″N 10°42′28″Ø

Elisenberg stasjon er en planlagt, men ikke fullført stasjon i Oslotunnelen, omtrent midt mellom Skøyen og Nationaltheatret. Stasjonen ligger i nærheten av Gimle kino i Bygdøy allé.

Stasjonen inngikk i NSBs planer for Oslotunnelen på 1960-tallet.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Stasjonen skulle ha en vestibyle med billettsalg på overflaten. Tre heiser med 30 meter løftehøyde skulle forbinde vestibylen med et plan over plattformnivå. Dette planet skulle så strekke seg på en bro over søndre (østgående) spor og ende med trapper ned på en 220 meter lang senterplattform.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Byggingen ble satt igang og stasjonen ble ferdig sprengt ut. En senterplattform er gjort klar og brua over søndre spor mot bunnen av heissjakten være ferdigstilt Kildene spriker i om heissjaktene er ferdigsprengt. Anleggene på overflaten er gjort klare og integrert i eksisterende bygningsmasse.

Til tross for politisk press for å få stasjonen ferdigstilt utover 80-tallet, har den imidlertid aldri blitt åpnet. Årsaken til dette var at områdene som stasjonen skulle dekke utviklet seg til boligområder og ikke kontorarbeidsplasser. Etter at Nationaltheatret stasjon ble utvidet til 4 spor i 1999 og med en nordlige inngang, er en åpning av Elisenberg blitt enda mindre sannsynlig, fordi kapasiteten i tunnelen da ville blitt den samme som tidligere.

Det har flere ganger blitt forslått å ta i bruk stasjonen som en nødutgang fra tunnelen. Dette har spesielt vært et tema etter at et tilsyn i 2011 fra Oslo brann- og redningsetat krevde en ny evakueringsvei.[2][3]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]