Einar Hoff Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Einar Hoff-Hansen
Født1. aug. 1923Rediger på Wikidata
Død30. apr. 1944Rediger på Wikidata (20 år)
BeskjeftigelseMatematiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorsk

Einar Hoff-Hansen (født 1. august 1923, død 30. april 1944) var en norsk matematiker og fjellklatrer.

Hoff-Hansen gikk på Valler skole i Bærum i tiden 1941-43. Skolekamerat Tor Lyshaug husker ham først og fremst som et matematisk geni, som egenhendig skrev bevis for at n-te-roten av ethvert tall går mot 1. Da han ikke husket det matematiske bevis som var skrevet noen år tidligere, regnet han det ut selv som svar på et spørsmål på en skoletentamen. Han skrev senere en utredning for matematisk logikk for universitetet i Budapest. Denne har blant annet bidratt til utviklingen av den moderne digitale computer.

Hoff-Hansen regnes også som en av de fremste norske fjellklatrere i tiden rundt andre verdenskrig, i Kolsås-miljøet som omfattet bl.a. Peter Wessel Zapffe og Arne Næss sr. Hoff-Hansen ledet den første bestigningen av Andersnatten i 1941 med Bengt Christiansen. I 1942 ledet han bestigningen av en ny rute sammen med Egmont Nørregaard. Han forulykket under klatring i Østveggen på Kolsås. «Hans død betyr et stort tap for oss alle, ja for tindesporten selv,» skrev Arne Næss i sin nekrolog over ham.

Professor Karl Egil Aubert sørget for å få utgitt noen av Hoff-Hansens etterlatte skrifter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hoff-Hansen, Einar (1948). «A Mathematical Interpretation of the Classical Propositional Calculus». Journal of Symbolic Logic (3).