Egersundsposten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Egersundsposten var en lokalavis for Egersund, trykket i samme by. Den ble grunnlagt i 1865 av Oscar Andersen fra Risør og nedlagt i 1940. Den var Rogalands eldste avis da den ble nedlagt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Første nummer ble utgitt 1. juli 1864 og ble trykket hos Oscar Andersen, som tidligere hadde gitt ut Flekkefjord Budstikke. Trykkpressen ble fraktet til Egersund sjøveien, det vil si på en skøyte, og man fikk en del problemer med å levere den. Havna hadde frosset til, og man måtte bære alt utstyret fra sjøen og opp gjennom Grøne Dalen. På veien mistet man en eske med settebokstaver i bakken slik at de ble strødd utover. Mange av bokstavene ligger fremdeles på et ukjent sted mellom Grøne Dalen og sjøen.

Etter et halvt år ble Egersundsposten overtatt av Rasmus Pedersen Ohme fra Stavanger. Avisen kom ut to ganger i uka og inneholdt til å begynne med ikke så mye lokalstoff, fordi redaktøren ikke hadde nok ressurser til å få med seg alt som skjedde i byen.

I 1894 tok Jacob Friele fra Bergen over som redaktør i Egersundsposten. Han var tilhenger av unionen med Sverige. Friele brukte enhver sjanse til å kritisere venstrefolkene, som brukte Dalane Tidende til å formidle sine meninger.

Sønnen til Rasmus P. Ohme, Peder R. Ohme, ble ansvarlig utgiver fra 1905. Han hadde da allerede jobbet en god stund i avisen. Han stod som ansvarlig utgiver frem til 1928 da hans sønn, Asbjørn H. Ohme, tok over som tredje generasjon.

Siste redaktør i Egersundsposten var Halvdan Slettebøe. Etter nedleggelsen av Egersundsposten etter 2. verdenskrig, overtok Slettebøe som redaktør i Dalane Tidende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]