Dvergsolabborer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dvergsolabborer
Elassoma okefenokee
Elassoma okefenokee
Vitenskapelig(e)
navn
:
Elassoma,
Elassomatidae,
Elassomatoidei

Jordan, 1877
Norsk(e) navn: dvergsolabborer
Hører til: piggfinnefisker,
Percomorpha,
piggfinnede fisker
Antall arter: 6
Habitat: ferskvann
Utbredelse: sørøstlige USA
Arter:

Dvergsolabborer er en gruppe av små ferskvannsfisker som bare finnes i de amerikanske sørstatene fra North Carolina til Texas. Her lever de på grunt vann i sumper og andre steder med tett vegetasjon. Dvergsolabborer blir 3-4 cm lange og blir brukt som akvariefisker.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Den taksonomiske plasseringen av dvergsolabborene har alltid vært omdiskutert. De ble først beskrevet av David Starr Jordan i 1877, som plasserte dem blant cichlidene. Men etter kort tid ble det opprettet en egen familie, Elassomatidae, blant abborfiskene.

George Albert Boulenger mente at disse fiskene var små solabborer, og plasserte dem derfor i familien Centrarchidae i 1895. De forble i denne familien i det meste av det tyvende århundre, selv om mange prøvde å motbevise Boulengers påstand.

På 1980- og 90-tallet ble det klart at dvergsolabborene slettes ikke var abborfisker, og kanskje ikke en gang piggfinnefisker. De er foreløpig plassert i egen underorden, Elassomatoidei, blant piggfinnefiskene. Den nyeste forskningen har vist at skjelettet er svært likt det hos stingsild, og at dvergsolabborene derfor antakelig bør plasseres blant stiklingfiskene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Elassoma – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Elassoma – detaljert artsinformasjon