Duffelcoat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Duffelcoat fra Brager Konfeksjonsfabrikk ca. 1960, med hette og to lommer foran, foret med silkestoff og hemper av skinn med knapper av horn.
Britiske soldater klargjør bomber på hangarskipet HMS Victorious før operasjon Tungsten, angrepet på det tyske krigsskipet Tirpitz, i Altafjorden i april 1944. Flere av soldatene er uniformert i varme duffelcoater.

Duffelcoat eller duffeljakke, på norsk også skrevet dyffelcoat og vanligvis uttalt døffelkåut som på engelsk, er en varm, kort frakk eller sid ytterjakke som er laget av dyffel eller liknende varme ullmaterialer og som lukkes med pinner laget av horn, bein, tre eller plast og med stropper eller hemper. Frakkene er vanligvis utstyrt med hetter. Duffelcoater kan bæres som ytterplagg av både menn og kvinner.

Musikeren Alex Kapranos fra rockegruppa Franz Ferdinand i kamelfarget duffelcoat sist på 1990-tallet.

Plagget regnes som typisk britisk og stammer opprinnelig fra 1890 da en engelsk klesfabrikant begynte å markedsføre vintertøy laget av dyffel fra Belgia. Duffelcoater ble særlig populære som yttertøy for britiske marinesoldater under første verdenskrig. Hetta ble laget stor og vid nok til å kunne trekkes over ei matroslue, og pinnene som lukker plagget, ble valgt slik at en kan håndtere dem også med varme votter på.

Duffelcoater har siden 1960-tallet også vært veldig populære i Frankrike.

Dyffel er et glatt eller diagonalvevd ullstoff med halvlang lo. Ordet stammer fra Duffel i Belgia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Duffle coats – bilder, video eller lyd