Doolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Doolin
Dubh Linn (ga)
Doolin sett fra sørvest
LandIrlands flagg Irland
ProvinsMunster
GrevskapClare
StatusLandsby (village)
BefolkningCa. 500 (2017)
Høyde o.h.20 meter
Nettsidedoolin.ie
Posisjonskart
Doolin ligger i Irland
Doolin
Doolin
Doolin (Irland)
Kart
Doolin
53°01′05″N 9°22′37″V

Doolin (irsk: Dúlainn)[1] er en landsby ved kysten av Atlanterhavet i grevskapet Clare i Irland. Nabobyen er Lisdoonvarna. Landsbyen har en befolkning på rundt 500 innbyggere.[2]

Doolin er et velkjent senter for irsk folkemusikk. Det er konserter hver kveld i alle byens tre pub'er, noe som gjør byen til et populært turistmål. Det er flere steder av arkeologisk interesse rundt byen, mange kan dateres tilbake til jernalderen og tidligere.

Forretningsstrøket

Borgene Doonagore Castle og Ballinalacken Castle ligger også i området. Området ble offisielt klassifisert som en del av gaeltacht (et irsktalende samfunn) før 1950-tallet,[3] og opprettholder en forbindelse med irsktalende områder, blant annet via sin maritime forbindelse med tradisjonpregede Aranøyene. Doolin er et av tre steder som har fergeforbindelse med Aranøyene, de to andre er Galway og landsbyen Rossaveal på nordsiden av Galwaybukten. Øyene er synlige fra Doolin. Moherklippene ligger også i nærheten. Doolin ligger i det sørvestlige hjørnet av Burren-området.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Landsbyen Doolin har ikke et definert sentrum, som består av en rekke «spredte» seksjoner:[4][5]

  • Havnen er utgangspunktet for båtturer til Aranøyene og Moherklippene. Det er også en campingplass i nærheten
  • Fisher Street har O'Connor's Pub og flere butikker og vandrerhjem.
  • Fitz's Cross har et herberge, campingplass, to hoteller og en annen pub som åpnet i 2006
  • Roadford har McGann's og McDermott's puber, fire restauranter, to vandrerhjem og en rekke Bed&Breakfast. Turer til Doolin-grotten kjøres også herfra.
  • Doolin-grotten er kjent for den store dryppsteinen, som måler 7,3 meter, og ble oppdaget i 1952. Grotten hevder at den er anerkjent i å ha den lengste dryppsteinen på den nordlige halvkule.[6] På grunn av miljøverntiltak er antall samtidige besøkende begrenset til 20 per tur.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dúlainn/Doolin», Placenames Database of Ireland. Selv om det ikke kommer med en klar betydning for Dúlainn, er en avledning fra dubh («svart») og lann («land») nevnt.
  2. ^ «Pub crawling in Doolin, Ireland», Twirltheglobe.com
  3. ^ Spellissy, Sean (2003): A History of County Clare. Gill & Macmillan. ISBN 9780717134601; s. 96. Sitat: «Doolin was a Gaeltacht area into the 1940s»
  4. ^ «Doolin», Lonely Planet. Sitat: «Without a centre, this scattered settlement consists of three smaller linked villages»
  5. ^ «Doolin Pier (Ballaghaline Quay)», Eoceanic.com. Sitat: «the scattered village of Doolin [..] comprises several parts. 'The Harbour' area, above the pier [..] 'Fisher Street' which has O'Connor's Pub [..] 'Fitz's Cross' [..] and 'Roadford'»
  6. ^ a b «Doolin Cave», Doolincave.ie

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]