Diskusjon:Vikingtiden på Færøyene

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vikingtiden på Færøyene har vært oppe til avstemning for å bli anbefalt eller utmerket, men ble ikke vedtatt.

Oversettelse[rediger kilde]

Alle endringer gjort før 26.06.2012 kl 19:38 er basert på oversettelsen av den danske artikkelen. Alle endringer gjor etter dette tidspunktet vil ikke være beregnet på oversettelsen, men eget arbeid. Oskar Aanmoen (diskusjon) 29. jun 2012 kl. 19:43 (CEST)

Husk at «vikinger» er et meget upresist, uklart begrep, og heller ingen etnisk folkegruppe. En bedre henvisning er norrøne folk. --Finn Bjørklid (diskusjon) 28. jun 2012 kl. 13:15 (CEST)

Jeg er enig i at vikinger kan være et upresist begrep, derfor har jeg etter beste evne prøvd å omtal dem som færinger eller vikingene på Færøyene. Oskar Aanmoen (diskusjon) 28. jun 2012 kl. 18:36 (CEST)

Referanser til Dicuil[rediger kilde]

Jeg etterlyste referanse til at Dicuil skulle ha nevnt Kamban i Liber de mensura orbis terrae, utifra artikkelens «I Liber de Mensura orbis Terra står det at i en samtale med Grímur Kamban i 825 skal Dicuil ha sagt». Som referanse til dette ble oppgitt «Dicuili: Liber den mensura orbis terrae. Dublin 1967 (s. 75–6)» Jeg har ikke Tierneys oversettelse fra 67 for hånden, i artikkelen Færøyenes historie er samme sideangivelse angitt for to avsnitt. Disse avsnittene finnes på latin finnes på side 30 i den latiske utgaven her, her er ikke Kamban nevnt, heller ikke - såvidt min svært rustne latin kan fortelle meg - den direkte siterte frase «Et land hvor det kun finnes får – etterlatt av munkene». Derimot står det at øyene «Nå er de bebodd av utallige sauer, og ulike sjøfugl» (plenæ inumerabilibus ovicum, ac diversis generibus multis nimis marinarum avium).

Jeg kan ikke se at Dicuil «Dicuil omtaler Færøyene som De små øyene hvor de nordiske piratene bosatte seg», han skriver at de irske eremittene ble fordrevet av nordiske pirater (latronum Normannarum vacuæ anchoritis) - ikke spesifikt at disse piratene selv har bosatt seg.

«Nord i tåkeheimen av Fridtjof Nansen» [1] oppgis som referanse for at Dicuil «spekulerer også i sine tekster om hvor færingene kom fra, i tekstene hans drøfter han muligheten om at vikingene først kom fra Shetland, men samtidig viser han til vikingenes store og sjødyktige skip, så han utelukker ikke at de seile direkte fra Norge». Såvidt jeg kan forstå er det heller Nansen selv som spekulerer rundt dette (side 124f).

Jeg har brukt litt tid på å grave fram dette, og er litt forstemt over hva jeg har funnet. Referanser som ikke stemmer er verre enn ingen referanser. Jeg må selvfølgelig ta forbehold om at jeg ikke har funnet fram til de korrekte passasjer hos Dicuil og Nansen, mer nøyaktige henvisninger til sidetall hadde vært til hjelp her. Mvh Finn Rindahl (diskusjon) 1. jul 2012 kl. 15:50 (CEST)

Ved en feiltagelse byttet jeg ut en lenke jeg skulle bruke i forbindelse med noe annet. Jeg har ny rettet opp kilden og korrekt bok er Under seil mot det ukjente : øyer i havødet : Færøyene og Island av Henriksen, Vera. Angående Dicuil, syntes jeg at ettersom det samme står på den norske som den tyske, engelske og "Skandinavisk" er dette allerede godt belyst gjennom flere språks wikipedia-artikler. Heller ikke på artikkelen på andre språk finner jeg noen passende referanser. Oskar Aanmoen (diskusjon) 1. jul 2012 kl. 17:47 (CEST)
Wikipedia kan ikke i seg selv være kilde når såpass oppsiktsvekkende påstander om hva Dicuil har skrevet fremmes, og såvidt jeg kan se påstår heller ikke artiklene på våre søsterprosjekt at Dicuil og Kamban samtalte om Færøyene. Kunne du være så snill å sitere nøyaktig hva Henriksen skriver om Dicuil? Den tidligere lenken til Nansens bok har verdi i seg selv ettersom den er en kilde for en norsk oversettelse av de relevante passasjene hos Dicuil. Mvh Finn Rindahl (diskusjon) 1. jul 2012 kl. 18:03 (CEST)
Boka From the Vikings to the Reformation av Young som oppgis som kilden til den danske originalversjonen av denne artikkelen ligger ute på internett. Der er Færøyene-utdaget fra Dicuil sitert, og lesningen av dette støtter opp om hva Rindahl anfører. Young utlegger heller ikke Dicuil på en sånn måte som er gjort i den norske versjonen av artikkelen. Jeg fant ellers en finsk doktoravhandling fra 2010 som har med et kapittel om de første bosettinger som kanskje kan brukes ved en omskrivning av avsnittet om disse bosettingene i artikkelen her. iselilja (diskusjon) 1. jul 2012 kl. 19:18 (CEST)
Den doktoravhandlingen virker som en svært nyttig kilde ja, nice catch Iselilja :) Finn Rindahl (diskusjon) 1. jul 2012 kl. 19:58 (CEST)

Sagaer og andre kilder til forhistorisk tid[rediger kilde]

I artikkelens ingress står det at «Mange av kildene som vitner om denne tiden gikk tapt under ødeleggelsene av arkiver og bilioteker på Færøyene, derfor er Færøyingesaga trolig den beste kilden til informasjon fra den tiden.» Dette er problematisk. Først fordi artikkelen ikke drøfter Færøyingesagaens troverdighet som kilde, hverken til enkeltopplysninger eller for et generelt tidsbilde. Flere forskere mener at sagaer fra 1200-tallet, som er skrevet innenfor en kristen kontekst, svært ofte gir et bevisst karikert bilde av den førkristne tida.

Det største problemet med denne innfallsvinkelen er imidlertid at den overser at arkeologi vanligvis oppfattes som den viktigste kilden til kunnskap om nordisk historie fra denne tiden. Det er karakteristisk at ingressens setning om arkeologi har fått en meningsendrende forkorting på på veien fra dansk til norsk: «Der er i de sidste årtier foretaget talrige arkæologiske undersøgelser på Færøerne, så vores billede af denne del af historien bliver stadig mere detaljeret. I Færøernes Nationalmuseum findes de fleste arkæologiske fund fra vikingetiden.» har blitt til «Den siste tiden har man gjort mange større utgravinger på Færøyene og på Færøyenes nasjonalmuseum finnes det i dag en stor samling av funn fra vikingtiden på Færøyene.» (mine uthevinger) I norske fagbibliotek finnes det minst 14 bøker med emneordene «arkeologi» og «Færøyene». Mvh --M O Haugen (diskusjon) 2. jul 2012 kl. 20:56 (CEST)

En nærmere lesning av hele artikkelen viser at det flere steder nevnes utgravninger, men gjennomgående med mangelfulle kildehenvisninger. Like gjennomgående er utgravningene referert uten å vise hva forskningen har lært av utgravningene: utgravningene fra Kvívík er skildret i en allment resonnerende stil, uten at vi får vite noe om det som ble funnet. Er nøttene importert fra Norden eller England? Eller et annet sted? Hvordan kan kvinneskoen karakteriseres stilmessig, sammenlignet med sko fra resten av Norden på samme tid? Hvor kom de «utenlandske sølvmyntene» fra?
Et grunnspørsmål i tidlig færøysk historie er hvem som kom først, hvem som preget færøysk samfunn og kultur i disse årene, og hvor det var tettest forbindelse. En norsk/norrøn saga fra den tiden da Færøyene lå under den norske kongen, må nødvendigvis vært partisk i disse spørsmålene, og det er her at arkeologien kan komme inn med korrigerende perspektiv.
Et apropos til hva vi kan lære av arkeologi og gjenstandskultur: jeg vet at den nåtidige knivmakertradisjonen på Færøyene har mer til felles med knivkulturen på de britiske øyene enn med knivene i Vest-Norden. Det sier noe om kulturmøter og kulturutveksling. Slike spørsmål er viktige. --M O Haugen (diskusjon) 2. jul 2012 kl. 21:29 (CEST)
Jeg savner generelt et egen diskusjon om arkeologiske forhold på Færøyene. Hovedkilden her er Færøyingesaga som følger en eller to slekter, og dekker kun perioden ca 970-1035. Det er generelt knapphet på skriftlige kilder fra perioden, og artikkelen tenderer å bygge på antagelser og sammenligninger med andre forhold. Derimot finnes det annen litteratur, Christian Keller som antagelig ville ha vært til hjelp. Jeg sitter igjen med spørsmål om landheving og temperatur. Det siste finnes det data om grunnet forskning om klimaoppvarmingen. Fra mitt besøk på øyene fikk jeg inntrykk av at landhevingen var problemet for arkeologien. Jeg sitter med engelsk utgave av Youngs bok om Færøyenes historie, opprinnelig skrevet i 1974 og er således neppe helt oppdatert, og er for e første kapitlene preget av en gjenfortelling av sagaen. Men så er ikke Young historiker heller. Derimot har han et eget kapittel om valuta, og lister opp hva som var avdekket på den tiden da han skrev boken, eksempelvis 24 mynter og en irsk mynt. Artikkelen er derimot ganske vag på dette punktet, selv her hvor en kilde finnes, når den sier «det var ikke uvanlig at betalingen på Færøyene bestod av utenlandske sølvmynter». Jeg beklager, men jeg synes artikkelen er ganske lett og etterlater et ønske om større presisjon og utdyping om et interessant emne. --Finn Bjørklid (diskusjon) 3. jul 2012 kl. 22:04 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vikingtiden på Færøyene. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. jul. 2017 kl. 15:11 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vikingtiden på Færøyene. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. aug. 2017 kl. 10:32 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vikingtiden på Færøyene. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 18:43 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vikingtiden på Færøyene. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. jan. 2022 kl. 04:43 (CET)[svar]