Diskusjon:Mobiltelefon/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mobiltelefoner har vitterlig eksistert siden midten av femtitallet[rediger kilde]

..ikke åttitallet som det står i artikkelen. Norge fikk manuelle mobiltelefoner på sekstitallet. De var relativt vanlige i større bedrifter på midten av syttitallet, jeg har selv brukt en. Automatiske mobiltelefoner kom i 1981, jeg har et par av dem i kjelleren.

Takk for tipset. Jeg legger dette inn, men slikt kan du også gjøre når du oppdager feil! jakro64 30. mar 2005 kl.21:05 (UTC)

Når ble den oppfunnet? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.209.6.51 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

I tabellen over mobilpenetrasjon forekommer landet "Indon". Noe jeg har gått glipp av her?--80.203.88.220 6. jun 2008 kl. 21:12 (CEST)

Mobilstråling[rediger kilde]

Jeg har fjernet diverse fra denne seksjonen ...

I Bangla Desh er det innført mobilforbud for personer under 16 år.

Ingen kilde er oppgitt, og slik det legges frem ser det ut som enten tatt ut av sin sammenheng eller som en «appeal to authority»-argumentasjon for at ja, mobilstråling er farlig. Rent bortsett fra at dette er feil logikk, er argumentasjon også som originalforskning uønsket her.

Ifølge Freiburg-appellen, som er opprettet av tyske leger, øker mobilstråling risikoen for en rekke alvorlige sykdommer som infarkt, kreft, ADHD, epilepsi, alzheimer og migrene.<ref>http://www.el-allergi.dk/FREIBURG-APPEL.htm</ref>

Jeg fant ikke noe om Freiburg-appellen, hverken her eller på enwp. Skal man tro el-allergi.dk, er dette et dokument fra 2002 som i ettertid ikke har fått nevneverdig oppslutning. Det er lite å se på en whois for el-allergi.dk, men det er visst Thomas Paludan, thomas@webbyen.dk, som eier IP-en og webhosting.dk som leverer DNS. Det ser ikke veldig seriøst ut som en kilde for slike «alvorlige» påstander, så jeg fjerner det i påvente av en eventuelt bedre kilde.

IDEA (= Irske legers miljøorganisasjon) advarer på grunnlag av sine forskningsresultater mot mobilbruk.<ref>http://www.ideaireland.org/emr.htm</ref>

Dette ser bedre ut, men jeg fant ikke noe om Irish Doctors Environmental Association på noen Wikipedia-artikkel på noe språk. Og dermed sa denne setningen veldig lite.

Jeg vil heller anbefale at man finner og bruker kilder fra tyngre aktører. I det minste aktører med Wikipedia-artikler. For eksempel:

På basis av dagens kunnskap og anbefalte retningslinjer antar man at bruk av mobiltelefoner og andre trådløse telefoner ikke innebærer noen risiko for helseskade. De senere års forskning gir støtte til konklusjonene i tidligere utredninger om at det ikke er sammenheng mellom bruk av mobiltelefon og kreft. [...] I visse studier har man sett biologiske effekter, men man har ikke kunnet vise om de er skadelige for helsen. Forskning pågår, og det vil ta flere år før man med sikkerhet kan avgjøre om de elektromagnetiske feltene fra mobiltelefonen utgjør en helserisiko for mennesker.

No recent national or international reviews have concluded that exposure to the RF fields from mobile phones or their base stations causes any adverse health consequence. However, areas have been identified by the WHO's EMF Project for further research to better assess health risks and have led to over US$ 250 million in research worldwide to study RF effects on health. It will take about 2-3 years for the required RF research to be completed, evaluated and to publish an updated WHO health risk assessment.

Thus, no health effect has been consistently demonstrated at exposure levels below existing exposure guidelines for the general public. However, data on long term exposure and intracranial tumours are still sparse and in particular for acoustic neuroma some data indicate that an association with RF fields from mobile telephony is possible. For diseases other than cancer, very little epidemiologic data are available. A particular consideration is mobile phone use by children. While no specific evidence exists, there is a general concern that children or adolescents may be more sensitive to RF field exposure than adults. Children, as adults, will probably have a higher cumulative exposure compared to today’s adults. To date no epidemiologic studies on children are available.

EU, Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks[3]

Kanskje kan disse tre oppsummeres bedre og legges rett inn i artikkelen? Men det er for sent på natten for meg å se på det nå ... — the Sidhekin (d) 26. jul 2009 kl. 04:38 (CEST)

en VG-artikkel fra 1945[rediger kilde]

«Nå kan De telefonere fra bilen - Trådløs telefon og fjernsyn allemannseie?»
New York. (Press Telegraph): "Nå skal krigsmaskinenes fredelige tider bringe sitt lys orer menneskeheten", erklæres det i en reklamekampanje som er startet av et av de største amerikanske radiofirmaer. — Den trådløse telefon og fjernsynet skal bli allemannseie. Radiofirmaet har søkt og fått konsesjon på trådløs telefon i 13 av De forente staters største byer. Der skal innrettes egne radio-telefon-stasjoner, og et større antall billister, i første rekke drosjesjåfører, lastebilselskaper og bussruter skal få lisens på radiotelefonering. I hver bil som har slik lisens, blir det montert en liten radiotelefon, som pr kortbølge står i forbindelse med sentralen. Billisten kan bare melde seg trådløst til sentralen og be om forbindelse med sin sjef, eller med sin kollega på landevegen, og kontakten blir sluttet. Samtalene kan føres mens bilene er under fart — Hittil har politikorpsene i de fleste land benyttet seg av trådløs kommunikasjon, men det er uteksperimentert nye hendige apparater som er meget rimelige i fabrikasjon. Men selve hemmeligheten ligger i formidlingssentralen, som opererer med en rekke ultrakorte bølger, og således disponerer over et helt nett av — vi hadde nær sagt tråder — eterforbindeiser.

Hentet fra VG, 3 juli 1945, s.7 [4] Ezzex 20. sep 2009 kl. 18:10 (CEST)