Dipseudopsidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dipseudopsidae
Nomenklatur
Dipseudopsidae
Ross, 1967
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVårfluer
Økologi
Antall arter: ca. 165 i verden, én i Europa
Habitat: i og ved rennende ferskvann.
Utbredelse: hele verden bortsett fra Sør-Amerika
Inndelt i

Dipseudopsidae er en gruppe (familie) av insekter som hører til ordenen vårfluer (Trichoptera). Larvene lever i ferskvann. De voksne lever ikke langt fra vannet de vokser opp i, men kan fly et godt stykke. Det er kjent omtrent 165 arter i verden, men bare én art fra Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse vårfluene kan kjennes på at hodet har uvanlig store fasettøyne, særlig hos hannene, men ingen punktøyne. Antennene er kraftige og så lange som forvingen eller litt kortere enn denne. De innerste antenneleddene er tykke og fyller opp mesteparten av mellomrommet mellom fasettøynene. Maksillarpalpene er fem-leddete, de to innerste leddene ganske små. Det tredje leddet er festet innenfor roten av det andre leddet, det ytterste leddet er forholdsvis kort og uten ringaktig skulptur. Thorax har et par med hårete vorter på ryggen. Beina har tre sporer på frambeina, fire på mellom- og bakbeina. Larvene bygger ikke hus, eller de kan ha et hylster av silke dekket med slam.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene til denne familien lever i rasktstrømmende, klare elver og bekker. De spinner fangstnett som de fanger drivende føde i.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dipseudopsidae er utbredt i alle verdensdeler bortsett fra Sør-Amerika. Familien finnes ikke i Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]