Det norske radiumhospital

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′51,272″N 10°39′38,898″Ø

Radiumhospitalet
Radiumhospitalet03.JPG
Beliggenhet
Navn Radiumhospitalet
Adresse Ullernchausseen 70
Strøk Montebello
Kommune Oslo
Historiske fakta
Formål Hospital
Eier Oslo universitetssykehus

Radiumhospitalet er et sykehusMontebello i Oslo som er høyspesialisert på behandling av kreftsykdommer. Sykehuset er Skandinavias største kreftsenter. Radiumhospitalet ble i 2005 slått sammen med Rikshospitalet til ett helseforetak, Rikshospitalet–Radiumhospitalet HF, to år senere endret til Rikshospitalet HF. Sammen med Ullevål universitetssykehus og Aker universitetssykehus ble de tre tidligere helseforetakene fusjonert til Oslo universitetssykehus HF i 2009.

Radiumhospitalet har spesialiserte enheter for patologi, radiologi, klinisk kjemi, anestesi og klinisk forskning, og tar i mot henvisninger fra hele landet. De kliniske enhetene har et tett forskningssamarbeid med Institutt for kreftforskning, som finnes ved sykehuset. Radiumhospitalet samarbeider også tett med Montebello-senteretLillehammer. Montebello-senteret er et lansdekkende rehabiliteringssenter for de som har eller har hatt kreft og deres pårørende.

Radiumhospitalet skal være en drivkraft i forebygging og behandling av kreft, og rehabilitering av kreftpasienter. Sykehuset ble innviet som landets første spesialsykehus for kreft av kong Haakon VII i 1932. Forskningsinstituttet teller ca. 300 ansatte hvorav ca. 200 av stillingene er eksternt finansiert; mange av de ansatte lønnes av Kreftforeningen samt en rekke andre nasjonale og internasjonale fond og institusjoner.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Dr. Ragnar Mørks forskningspris[rediger | rediger kilde]

En personlig pris gis ut årlig fra apoteker Ragnar Mørk (1908–2002) sitt legat, til forskere fra Radiumhospitalet med gode forskningsresultater. Den var i 2002 på 100 000 kroner og i 2011 på 200 000 kroner.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

OslostubbDenne Oslorelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.