Darth Vader

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Darth Vader (Anakin Skywalker)
Star Wars-rollefigur
Darth Vader (Anakin Skywalker)Star Wars-rollefigur
Hayden Christensen portretterer Anakin Skywalker før og i overgangen til den mørke siden, der han blir en sithherre.
Første film Den skjulte trussel
Siste film Jediridderen vender tilbake
Informasjon
Yrke Tidligere jediridder
Tidligere sithherre
Kjønn Mann
Født Tatooine
Død Dødsstjernen II
Familie Luke Skywalker (sønn)
Leia Organa (datter)
Forhold Padmé Amidala (hustru)
Arter Menneske, kyborg
Produksjon
Spilt av David Prowse
James Earl Jones (stemme)
Hayden Christensen (voksen)
Jake Lloyd (barn)

Darth Vader (født Anakin Skywalker) er en fiktiv person i George Lucas' Star Wars-univers. Han er sønn av Shmi Skywalker, men har ingen biologisk far. Han ble derimot født av Shmi ved Kraftens vilje. Anakin er sanskrit og betyr «kriger» og Vader er nederlandsk og betyr «far».

Darth Vader er hovedantagonisten i den originale trilogien og i Star Wars Episode III. I trilogien ble han spilt av David Prowse, mens James Earl Jones sørget for stemmen. Darth Vader er en av de mest populære antagonister i filmhistorien, og ble rangert som nummer tre på American Film Institutes tidenes topp 50 filmskurker.

I Episode IV og Episode V blir Vader beskrevet som ondskapens inkarnasjon. Han er den brutale håndheveren over den galaktiske republikken. Som en mørk sith tjenestegjør Vader som keiser Palpatines høyre hånd, og bruker den mørke siden av Kraften til å nådeløst jage jediene og opprørerne til galaksens ende. I den nye trilogien forteller historien om den heroiske Anakin Skywalker. I den siste filmen av disse tre, går Anakin over til den mørke siden og blir transformert til den ikoniske cyborgen Darth Vader.

Historie[rediger | rediger kilde]

Barndom på Tatooine[rediger | rediger kilde]

Anakin Skywalker (Jake Lloyd) dukker først opp i Star Wars Episode I: Den skjulte trussel som en ung gutt som jobber som slave for skraphandleren Watto på Tatooine. Når jediridderne Qui-Gon Jinn og Obi-Wan Kenobi møter ham, møter de en livlig gutt full av ambisjoner som har som sitt høyeste ønske å bli podracer, en sport hvor man kjører vogner bak store jetmotorer i høy hastighet. Sporten krever mye konsentrasjon og raske reflekser. Jediridderne forstår fort at de har å gjøre med et barn med fenomenal stor kontroll over kraften. Qui-Gon vedder derfor med Anakins eier om guttens frihet og vinner. Dessverre må gutten skilles med moren. Gutten blir brakt til Coruscant hvor Obi-Wan lover overfor jedirådet å være guttens veileder i treningen innen jedikunsten.

Klonekrigen[rediger | rediger kilde]

I Star Wars Episode II: Klonene angriper får Anakin (Hayden Christensen) en større betydning for handlingen. Han har utviklet sine krefter betraktelig, men synes ikke han får nok spillerom. Han føler ikke at han passer riktig inn i jedisamfunnet og har i isolasjonen opparbeidet arroganse, misunnelse og sinne overfor andre, spesielt læremesteren Obi-Wan. Han er oppfarende og lar sine egne negative følelsene gå ut over andre, noe som anses som dårlig innen jediordenen der man i enhver situasjon skal kunne beholde åndsroen.

Han blir satt til å vokte Padmé Amidala, som nå er senator. Hans facinasjon for henne startet da han først møtte henne på Tatooine som ung. Etterhvert utvikles det et tett vennskap mellom de to, et vennskap som igjen utvikles til en forelskelse. Anakin vet at dette er galt ettersom jeditradisjonen krever at en jediridder ikke kan binde seg til en annen person på denne måten. Mens han vokter henne har han stadige mareritt som indikerer at hans mor, Shmi Skywalker er i fare. De drar derfor til Tatooine hvor de møter Shmis nye eier og ektemann Cliegg Lars som kan fortelle at hun er fanget av en flokk med Tusken Raiders. Anakin finner moren som dør i armene på han midt i Tusken-leiren. Dette får glasset til å renne over og han slakter hele leiren i sinne. Dette er en av de første store indikasjonene på den forvandlingen Anakin kommer til å gjøre. Han drar til Geonosis for å redde sin fangede venn Obi-Wan, men blir selv fanget. Han klarer å få seg fri og kjemper sammen med de andre jediene mot droidene i slaget på Geonosis. Etter dette slaget drar han og Obi-Wan for å ta seg av den onde Count Dooku, men Dooku er både bedre med lyssabel og stekere med kraften enn de hadde trodd. Anakin blir kuttet av den ene hånden. De blir reddet av jedimester Yoda som tar opp kampen mot Dooku. Dooku flykter. På slutten av denne filmen gifter Anakin seg med Padmé.

Overgangen til den mørke siden[rediger | rediger kilde]

I Star Wars Episode III: Sithene tar hevn er Anakin med på et oppdrag for å redde kansler Palpatine som er fanget av Count Dooku på et av føderasjonens kommandoskip i atmosfæren over planeten Coruscant. Anakin og Obi-Wan møter igjen den onde Count Dooku, men denne gangen tar Anakin hevn. Etter at Obi-Wan ble kastet vekk med kraft kutter han av Dooku begge hendene med lyssabelen sin. Palpatine råder han til å drepe Dooku, men Anakin vet at det er galt. Han gjør det likevel. Kommandoskipet blir ødelagt under et slag, men de greier å lande med restene på Coruscant. Anakin får et bedre vennskap til Palpatine samtidig som han blir mer mistroisk til både jediordnen og Obi-Wan. Han får flere mareritt som forteller at Padmé skal dø. Han forteller det tilslutt til Padmé at hun vil dø, og hun forteller han at hun skal ha barn. Når Palpatine sier at han kan redde Padmé fra døden og jediordnen ikke godtar at Anakin blir jedimaster og Obi-Wan drar på oppdrag for å ta seg av Grievous, blir Anakin i tvil om hva som er den gode siden. Palpatine forteller han at han får mye mer makt hvis han går over til den mørke siden og Anakin skjønner at han er en sith. Han vil ikke drepe Palpatine, men melder han til jedirådet. Mace Windu og noen andre jedier drar for å arrestere Palpatine, men alle blir drept unnatt Windu.

Anakin drar for å se hva jediene tenker å gjøre med Palpatine, men oppdager at Windu tenker å drepe Palpatine. Han tror at hvis Palpatine dør kan ingen redde Padmé. Derfor kutter han av Mace Windu hånden og Palpatine bruker kraftlyn og dreper han. Anakin går over til den mørke siden og får sithnavnet Darth Vader. Han lover å hjelpe Palpatine dersom han redder Padmé fra døden. Anakin drar til jeditemplet og dreper alle jediene der. Etterpå drar han til Mustafar og dreper separatistlederne og kobler ut alle droideneenhetene. Obi-Wan og Yoda får se opptak av sikkerhetskamera som bekrefter at Anakin har gått over til den mørke siden. Obi-Wan drar til Mustafar sammen med Padmé. Anakin bruker kraft på Padmé så hun nesten blir kvalt. Obi-Wan oppdager at den Anakin han kjente er borte. De har en hard lyssabelduell som ender med at Anakin blir kuttet av en hånd og begge føttene. Han faller nesten i en lavaelv og kroppen hans blir kraftig forbrent. Palpatine drar og redder Anakin, men han er så kraftig forbrent at han blir satt på en maske. Flere av kroppsdelene blir skiftet ut med robotdeler og han blir til en kyborg. Det første Anakin spør etter når han våkner er Padmé. Palpatine lyver og sier at Padmé døde som et resultat av Anakins sinne. I virkeligheten døde hun etter å ha født to barn, Luke Skywalker og Leia Skywalker. Hun skal ha mistet viljen til å leve. Anakin (Darth Vader) setter i gang byggingen av Dødsstjernen. Han får makt over hele republikken og blir en ond sith.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]