Darth Sidious

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Darth Sidious (82 FSY-11 ESY) er en av de mest sentrale rollefigurene i Star Wars-sagaen. Han ble spilt av Ian McDiarmid.

Historie[rediger | rediger kilde]

Han er en ond, grusom Sith som lenge har planlagt å få full makt over hele galaksen. Dette gjør han ved å late som at han er en ambisiøs og vennlig Senator i Det Galaktiske Senatet. Han var opprinnelig fra planeten Naboo. Han greier å få seg selv valgt som Kansler for Den Galaktiske Republikken. Han går under navnet Palpatine, som muligens var hans opprinnelige navn før han eventuelt ble trent av Darth Plagueis til å bli en Sith der han fikk sitt sithnavn. I Star Wars Episode III: Sithene tar hevn fikk han tilslutt lokket Anakin Skywalker til den mørke siden av Kraften. Sidious kjempet mot Yoda og Mace Windu, de to sterkeste jediene. Han drepte Mace Windu med hjelp av Anakin (uten hjelpen ville Mace drept Sidious), men Yoda kom seg unna. Han fikk tittelen keiser.

I Star Wars IV ble ikke Sidious sett, men i Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake ses Sidious som et hollogram mens han snakker med Darth Vader. Sidios forteller at de har en ny fiende, Luke Skywalker, Vaders sønn. Planen deres er å lure Luke over til den mørke siden. Sidious ses ikke flere ganger i den filmen, men i den siste filmen, Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake kommer han til den nye Dødsstjernen. Sidious og Vader fanger Luke, men da han ikke vil gå over til den mørkesiden bruker Sidious kraftlyn på ham. Darth Vader redder Luke og kaster Sidious ned i en generator. Sidious dør og torden slår til alle sider.