Dalahest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For å lese om den norske hesterasen dølahest, se det
Gammel dalahest med mankehøyde på cirka 5,5 cm

Dalahest (på svensk skrevet dalahäst) er tradisjonelt en rødmalt, stilisert hestefigur av tre som nå først og fremst blir lagd i Nusnäs i Mora i Dalarna i Sverige. Grime og seletøy males vanligvis med et mønster i hvit og blå farge. I første halvdel av 1900-tallet var vanlig grunnfarge engelsk rødt eller blymønje som skulle etterlikne den brune hesten, med hvitt, lysgrått og blått på beina og i flekker på kroppen som etterlikning av skimling. I dag males trefiguren i flere forskjellige grunnfarger.

Dalahesten er blitt et av de vanligste nasjonalsymbolene på Sverige, særlig allmogekulturen og -stilen, det vil si svensk bonde- eller allmuekultur og rustikk folkekunst 1650–1900.

Historie[rediger | rediger kilde]

Framstilling av dalahester tidlig på 1990-tallet.
Verdens største dalahest står ved en rasteplass nær Avesta

En har skåret ut og malt dalahester på møbelsnekkerier i Dalarna siden 1600-tallet. Dekoren på hestene var den samme som i annen samtidig folkekunst, det vil si kurbitsmaleri, dekorativ rosemaling fra Dalarna. Dalahester ble solgt av omvandrende kremmere eller på markeder rundt om i Midt-Sverige (Mellansverige). Særlig forseggjorte hester ble framstilt sist på 1800-tallet og først på 1900-tallet i Risa, Bergkarlås og Vattnäs i Dalarna. På verdensutstillinga i New York i 1939 representerte dalahesten Sverige. Der ble det satt opp en tre meter høy figur og solgt nesten et tonn små dalahester som suvenirer. Siden har den blitt et mye brukt symbol på landet.

Det finnes flere lokale varianter av dalahesten med ulike farger og mønstre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]