DEFA (bedrift)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DEFA
Nettstedwww.defa.com

DEFA, opprinnelig D. Eidsvig fabrikker, ble grunnlagt i Sandvika utenfor Oslo i 1946 av Didrik Eidsvig, bestefar til dagens eier av DEFA, som heter det samme.

Det hele startet med produksjon av leketøy, som for eksempel dukker og modellfly og -biler til det norske markedet. Etter få år gikk produksjonen over i lysarmaturer, elektriske brytere, koblingsbokser og stikkontakter i aluminium. I løpet av 1950-tallet ble DEFA den første norske underleverandøren til den svenske bilindustrien.

I 1960 introduserte DEFA sin første motorvarmer. Det startet med en universalvarmer som passet til de fleste biler. Senere i denne perioden startet bedriften produksjon av blokkvarmere spesielt tilpasset hver enkelt motortype, og den første elektriske kupévarmeren ble introdusert i løpet av 1960-tallet. På denne tiden startet DEFA også produksjonen av servantholdere i aluminium.

På slutten av 1960-tallet flyttet DEFA deler av sin produksjon til Nesbyen i Hallingdal, før all produksjonen ble flyttet dit rundt 1970. Originaldeler til for eksempel Volvo, Scania og SAAB ble en anselig del av produksjonskapasiteten innen presstøping av aluminium.

På slutten av 1970-tallet introduserte DEFA sitt Plugin System for bilvarme. Et minikontaktsystem forenklet sammenkopling av motor- og kupévarmere vesentlig. Først på 1980-tallet introduserte DEFA et komplett bilvarmesystem som bestod av motorvarmer, kupévarmer, den første elektroniske batteriladeren for montering i motorrommet og et 12 V startur for montering innvendig i bilens kupé. Starturet var temperaturstyrt, slik at utetemperaturen styrte den nødvendige innkoblingstiden for bilvarmesystemet.

På 1980-tallet startet DEFA også å produsere sitt første alarmsystem for biler, og etablerte en utviklingsavdeling for elektronikkprodukter på Kongsberg. DEFA Protect vandalsikker belysning ble også introdusert samme periode.

I løpet av 1990-tallet ble bilalarmsystemet videreutviklet med blant annet Canbus-alarmer og den første MC-alarmen. Basert på utviklingen av produktene ble DEFA delt opp i tre separate divisjoner, Automotive Division, Electronic Division og Lighting Division.

Ved årtusenskiftet introduserte Lighting Division elektriske uttak for parkeringsplasser, marinaer og campingplasser, og Electronics Division introduserte DEFA BoatSecurity.

I 2005 etablerte DEFA en produksjonsenhet i Kina under navnet DEFA Technology Wuxi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]