Firflekket hettebladbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cryptocephalus distinguendus»)
Firflekket hettebladbille
Nomenklatur
Cryptocephalus distinguendus
Schneider, 1792
Synonymi
Cryptocephalus alni
Populærnavn
firflekket hettebladbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieHettebladbiller
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Utbredelse: Europa
finnes i Norge

Firflekket hettebladbille (Cryptocephalus distinguendus) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er utbredt i Europa, i nord og i Alpene.

Firflekket hettebladbille er mellom 4-6 mm lang. Kroppen er kort, og butt både foran og bak. Det siste leddet av bakkroppen er synlig bak dekkvingene. Undersiden er noe «oppsvulmet». Halsskjoldet er mørkt, svart, med to lyse, gul flekker helt i bakkanten. Dekkvingene har uregelmessig punktur, ikke ordnet i langsgående rekker. De er rødlige eller mer oransjerøde, med hver to mørke svarte flekker. Antennene er trådformet og lange i forhold til hva som er vanlig for andre bladbiller. Beina er mørkt.

Den lever blant annet på bjørk. Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Firflekket hettebladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av firflekket hettebladbille Cryptocephalus distinguendus som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]