Constellation-programmet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Constellation-programmet

Constellation-programmet er et program utviklet av NASA for å skape en ny generasjon romskip beregnet på bemannede romferder, bestående av Ares I- og Ares V-rakettene, Orion (også kjent som Crew Exploration Vehicle), Earth Departure Stage og Lunar Surface Access Module. Disse farkostene vil være i stand til å gjennomføre en rekke ferder og oppdrag, alt fra ferder til Den internasjonale romstasjonen til månelandinger.

Mesteparten av Constellation-programmets maskinvare er basert på systemer som opprinnelig ble utviklet for romfergen, men Orions todelte mannskaps- og servicemodul-system er sterkt inspirert av det tidligere Apollo-programmet. Fremtidige ferder i Constellation-programmet vil derfor ta i bruk teknikker for å dokke romfartøy i jordbane og månebane, utviklet og brukt på 1960-tallet.

I Obama-administrasjonens budsjettforslag for 2011 foreslås det å kansellere Constellation-programmet til fordel for utvikling av andre bemannede romprogrammer[1]

Romferder i Constellation-programmet[rediger | rediger kilde]

Se hovedartikkelen Liste over Constellation-ferder

Constellation-programmet vil inneholde både ubemannede og bemannede ferder. Det er foreløpig planlagt 18 ferder i programmet, inklusive til Den internasjonale romstasjonen, samt minimum to månelandinger, de to første siden Apollo-programmets slutt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]