Chescandinavia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Penya Chescandinavia er en offisiell supporterklubb for den spanske fotballklubben Valencia CF, den eneste sådan i Norden. Supporterklubbens hovedformål er å fremme interessen for Valencia CF samt kulturen i Valenciaregionen. Antallet medlemmer var i 2007 ca. 40 personer, hvilket gjorde klubben til et av Valencias største supporterklubber utenfor Spania.

Historien[rediger | rediger kilde]

I 2003 startet det svenske nettstedet SvenskaFans en seksjon for Valencia med nyheter om klubben og et forum for diskusjon. Forumet vokste i popularitet, og i 2006 ble Foro Chescandinavia lansert som et frittstående forum for skandinaviske Valenciasupportere. Ut fra dette nettsamfunnet ble idéen om en supporterklubb født.

Penya Chescandinavia ble stiftet 29. august 2007 i Borås, Sverige i forbindelse med Valencias Mesterligakamp mot IF Elfsborg. Tilstede på stiftelsesmøtet var daværende klubbledelse med president Juan Soler i spissen.[1][2]

Supporterklubben ble offisielt innviet i forbindelse med Valencias UEFA Cup-kamp mot Rosenborg i Trondheim 27. november 2008. Tilstede var Vicente Silla, daværende styremedlem i Valencia CF, og Jaume Part, president for Agrupació de Penyes (moderforeningen for Valencias supporterklubber).[3][4][5]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Ordet penya er valenciansk (spansk: peña) og er en betegnelse på forskjellige typer sosiale klubber eller fellesskap. Chescandinavia er et ordspill på fotballagets kallenavn, det valencianske uttrykket ¡Ché!, og Escandinavia, som reflekterer foreningens skandinaviske medlemsbase.

Dekning i media[rediger | rediger kilde]

Supporterklubben har ved flere anledninger fått oppmerksomhet i spansk media, spesielt i forbindelse med Valencias kamper mot skandinaviske lag.

  • Stiftelsesmøte – Flere journalister fra spansk og svensk media var tilstede ved stiftelsesmøtet i Borås, 29. august 2007.
  • Lansering av nettsted – Den valencianske sportsavisen SuperDeporte trykket i juni 2008 en artikkel om supporterklubben i anledning lanseringen av nettstedet.[6]
  • Innvielse – Spansk media var også til stede ved den offisielle innvielsen av supporterklubben i Trondheim, 27. november 2008.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]