Camilla, hertuginne av Cornwall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Camilla, hertuginne av Cornwall
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg
Den britiske kongefamilien
Dronning Elisabeth II


Arvefølge-listen

Camilla, hertuginne av Cornwall (født 17. juli 1947 som Camilla Rosemary Shand, senere i første ekteskap kjent som Camilla Parker Bowles) er prins Charles' hustru. De giftet seg i Windsor rådhus 9. april 2005.

Til tross for at hun er gift med fyrsten av Wales, har hun og prinsen valgt å ikke fremheve hennes tittel som fyrstinne av Wales. Hun benytter i stedet tittelen hertuginne av Cornwall i kraft av at hennes ektemann også er hertug av Cornwall. Hun omtales som Hennes Kongelige Høyhet. I Skottland har hun tittelen HKH Hertuginnen av Rothesay. Den dagen prins Charles eventuelt inntar den britiske tronen er det svært usikker hvilken tittel hertuginnen kommer til å få. Prinsens kontor har tidligere gitt uttrykk for at hun vil få tittelen Hennes Kongelige Høyhet Prinsessegemalinnen, mens det fra andre kongelige kretser er blitt hevdet at hun blir dronning, og at prins Charles ikke kan starte en tradisjon med prinsessegemalinner.

Hun ble født Camilla Rosemary Shand i London. Hennes foreldre var Rosalind Cubitt, eldste datter av den 3. baron Ashcombe, og major Bruce Shand. I 1973 giftet hun seg med brigader Andrew Parker Bowles, men ekteskapet tok slutt i 1995. Hun har to barn med Parker Bowles: Tom, født i 1974, og Laura, født i 1979. Det har vært en offentlig hemmelighet at hertuginnen og prins Charles i mange år hadde et forhold til hverandre mens de begge var gift på hver sin kant.