Borge (Østfold)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°13′40″N 11°2′36″Ø

Borges kommunevåpen fra 18. juli 1980. Kommunen dekket et område hvor det var flere borger i middelalderen.

Borge ligger i Fredrikstad kommune i Østfold, øst for Glomma. Frem til 1994 var Borge en selvstendig kommune, med Sellebakk som administrativt sentrum.

Borge var mest kjent for å være fødestedet til den norske polfareren Roald Amundsen. Han flyttet til Oslo som barn, men foreldrene og polarhelten selv opprettholdt forholdet til Sarpsborg, som geografisk sett var deres nærmeste by i forhold til fødestedet. I dag står det en bauta over Amundsen i en liten park i enden av Roald Amundsens gate i Sarpsborg sentrum. Det står også en byste over Amundsen ved Tollbodbrygga i bydelen Cicignon i Fredrikstad.

  • 1. januar 1910 ble Torsnes skilt ut fra Borge som egen kommune. Borge hadde etter fradelingen 1 538 innbyggere.
  • I 1951 ble en del av Borge med 53 innbyggere overført til Fredrikstad.
  • 1. januar 1964 ble eiendommene Gansrød og Ulfeng i Borge med 30 innbyggere samt deler av Torsnes kommune og hele Glemmen kommune en del av Fredrikstad.
  • 1. januar 1994 ble Borge, som da hadde 11 959 innbyggere, slått sammen med Fredrikstad, Kråkerøy, Onsøy og Rolvsøy til dagens Fredrikstad kommune. Forut for sammenslåingen var det folkeavstemning om hvorvidt Borge skulle deles mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Befolkningen i nordre Borge fikk valget mellom å tilhøre Fredrikstad eller Sarpsborg. Flertallet stemte for tilhørighet til Fredrikstad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

ØstfoldstubbDenne Østfoldrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.