Aspen (Botkyrka kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Aspen
Innsjøen Aspen mot øst. Foto: Holger Ellgaard.
Innsjøen Aspen mot øst. Foto: Holger Ellgaard.
Areal 1,847 km²
Høyde 18,0 moh.
Omkrets 11,95 km
Lengde 3,5 km
Bredde 0,950 km
Dybde 3,5 m (maks)
Volum 1,84 km³
Nedbørfelt 7,97 km²
Utløp Älvestaån (til Tullingesjön)

Aspen er en innsjø i Botkyrka kommune i landskapet Södermanland, Sverige. Siden begynnelsen av 1950-tallet har innsjøen vært delt i en nordlig og en sørlig del av veibanken for E4/E20.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under steinalderen lå området Aspen ligger i, under hav. Gjennom landhevingen ble Aspen for 4000 år siden løftet ut av det havdekkede området. Fremdeles ligger boplasser fra bronsealderen og gravrøyser her. For ca 1000 år siden ble området kolonisert, og jernaldergårder lå langs innsjøen. Ved dagens rideskole lå bebyggelsen Skrävsta, på andre siden av innsjøen ved Lindhov lå en annen bebyggelse, og på Hågelby gårds område lå en tredje by, Hogslaby. På Hågelby gårds grunn har en jernalderby blitt rekonstruert. Gravflet fra denne perioden er bevarte i hele området.

Naturen[rediger | rediger kilde]

Ikke langt fra Skrävsta ligger Ekholmens naturreservat der et 60-talls større eiketrær vokser. Omtrent halvparten av disse er flere hundre år gamle. Her er det også flaggermus og en rekke andre dyr og planter. Edelløvskogen gir en oppfatning om bronsealderens varme klima. En særegen skogstype ligger i Hasselbacken, rett overfor Ekholmen. Her vokser en løvsumpskog av orer på små øyer i sumpmarken. Lyset stråler ned mellom søyler av grå stammer.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Bilder fra turløypen rundt Aspen (bildetitler på svensk). Fotograf (alle bildene): Holger Ellgaard

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 59°13,31′N 17°48,56′Ø