Asker-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Asker-ulykken
Asker-ulykken
Et identisk fly fra Braathens i samme periode
Oversikt
Dato 23. desember 1972
Årsak Kontrollert flyvning inn i terreng
Ulykkessted Asker
Tok av fra Ålesund lufthavn, Vigra
Destinasjon Oslo lufthavn, Fornebu
Omkomne 40
Skadde 5
Fly
Flytype Fokker F28 Fellowship 1000
Operatør Braathens SAFE
Registreringsnr. LN-SUY
Flyets navn Sverre Sigurdsson
Passasjerer 42
Mannskap 3
Overlevende 5

Asker-ulykken var en flyulykke som hendte den 23. desember 1972 da Flight 239 fra Braathens SAFE på vei fra Ålesund lufthavn, Vigra til Oslo lufthavn, Fornebu styrtet ved Asker og kostet 40 mennesker livet. Ulykken var den verste flyulykken med et norsk flyselskap inntil Partnair-ulykken i 1989, og den verste på norsk jord inntil Operafjell-ulykken i 1996. Ulykken ble også den første fatale styrtet for flytypen Fokker F28 Fellowship.

Ulykken[rediger | rediger kilde]

Ulykkesårsaken er aldri helt klarlagt. Havarikommisjonen kunne konstatere at flyet fløy inn i skogen rundt fire nautiske mil ute av kurs i mørke og tåke under nedstigning for landing mot øst på Fornebus rullebane 06 (øst-nordøst), men de bakenforliggende årsaker til kursavviket kunne ikke fastlegges. Flyet styrtet i nærheten av vannet Asdøltjern, omkring 15 kilometer fra Fornebu.

Flyet fløy for lavt i forhold til innflyvningsruten og var i tillegg ute av kurs med ti nautiske mil i forhold til ILS, enten på grunn av at mannskapet ønsket å ta en snarvei eller fordi ILS–systemet ikke fungerte slik det skulle. Da dette skjedde hadde forøvrig besetningen private samtaler angående julen med områdekontrollen. Tåke og lavt skydekke kan også ha vært avgjørende faktorer.

Da redningsmannskapet ankom ulykkesstedet rundt kl 23.00 fant de bare syv overlevende, hvorav to døde kort tid etter. Flyet hadde 42 passasjerer og en besetning på 3. Av de totalt 45 personene som var ombord mistet 40 personer livet. Det har i ettertid blitt reist et minnesmerke over flyulykken ved stien omtrent 250 meter nordøst for Myggheim.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]