Liste over flyulykker i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over flyulykker i Norge er en oversikt over luftfartsulykker og hendelser i Norge, og omfatter ulykker med større luftfartøy, det vil si fly med totalvekt over 5 700 kg, og flermotors helikoptre.[1]

Navn Dato Ulykkessted Tok av fra Destinasjon Antall passasjerer og mannskap Omkomne/
overlevende
Flytype Årsak
Asker-ulykken 1972-12-2323. desember 1972 Asker, Akershus Ålesund lufthavn, Vigra Oslo lufthavn, Fornebu 42/3 (45) 40/5 Fokker F28 Fellowship Kontrollert flyvning inn i terreng
Bent Sølves-ulykken 1969-05-011. mai 1969 Holmen i Drammen, Buskerud Fornebu Linköping 5/1 (6) 6/0 Beechcraft Travel Air Ukjent
Bjørnøya-ulykken 1954-03-2828. mars 1954 Bjørnøya, Svalbard Skattøra sjøflyhavn Skattøra sjøflyhavn 1/8 (9) 8/1 Consolidated PBY Catalina Ukjent
Bukken Bruse-ulykken 1948-10-022. oktober 1948 Hommelvik, Sør-Trøndelag Oslo lufthavn, Fornebu Hommelvika havn 38/7 (45) 19/26 Short Sandringham Dårlig vær ved landing
Drangedal-ulykken 1952-05-055. mai 1952 Siljefjell i Drangedal, Telemark Amsterdam lufthavn, Schipol Tønsberg flyplass, Jarlsberg 25/4 (29) 11/18 Douglas C-47 Skytrain Feilnavigering
Fornebu-ulykken 1973-01-3030. januar 1973 Oslo lufthavn, Fornebu, Akershus Oslo lufthavn, Fornebu Tromsø lufthavn 29/4 (33) 0/33 Douglas DC-9 Nedising
Førdesveten-ulykken 1948-09-066. september 1948 Førdesveten i Sund kommune, Hordaland Sola flystasjon Herdla 6/9 (15) 13/2 Consolidated PBY Catalina Kontrollert flyvning inn i terreng
Grytøy-ulykken 1972-07-1111. juli 1972 Lille Tussen på Grytøya, Troms Bardufoss lufthavn Stokmarknes lufthavn, Skagen 14/3 (17) 17/0 Twin Otter Kontrollert flyvning inn i terreng
Hakkloa-ulykken 1959-12-022. desember 1959 Hakkloa i Nordmarka, Oslo Fornebu Ørlandet 0/4 (4) 4/0 Douglas C-47 Skytrain Kontrollert flyvning inn i terreng
Havørn-ulykken 1936-06-1616. juni 1936 Lihesten, Sogn og Fjordane Bergen sjøflyplass, Sandviken Tromsø 3/4 (7) 7/0 Junkers Ju 52 Kontrollert flyvning inn i terreng
Helikopterulykken på Alden[2] 1990-10-033. oktober 1990 Alden i Askvoll, Sogn og Fjordane Gullfaks B 1/4 (5) 5/0 Bell 214ST Kontrollert flyvning inn i terreng
Helikopterulykken på Heerodden 2008-03-3030. mars 2008 Heerodden utenfor Barentsburg, Svalbard Pyramiden Heerodden 7/2 (9) 3/6 Mil Mi-8 Foreløpig: Tap av kontroll under avbrutt landing.
Holtaheia-ulykken 1961-08-099. august 1961 Holtaheia i Strand kommune, Rogaland London Heathrow lufthavn Stavanger lufthavn, Sola 36/3 (39) 39/0 Vickers 610 Viking 3B Flyvning utenfor rutetrasé
Honningsvåg-ulykken 1990-10-2929. oktober 1990 Honningsvåg lufthavn, Finnmark Bardufoss lufthavn Honningsvåg lufthavn 12/3 (15) 3/12 Twin-Otter Vanskelige værforhold
Hopen-ulykken 1978-08-2828. august 1978 Hopen, Svalbard Ukjent Ukjent 0/7 (7) 7/0 Tupolev Tu-16 Badger maritimt rekognoseringsfly Ukjent
Hummelfjell-ulykken 1956-11-077. november 1956 Hummelfjell, Hedmark Trondheim lufthavn, Værnes Oslo lufthavn, Fornebu 10/2 (12) 2/10 de Havilland DH 114 Heron Nedising
Hurum-ulykken 1949-11-2020. november 1949 Hurum, Buskerud Brussel lufthavn Oslo lufthavn, Fornebu 31/4 (35) 34/1 Douglas C-47 Skytrain Ukjent
Håstein-ulykken 1977-04-2929. april 1977 Ved Håstein, Rogaland Sola flystasjon Sola flystasjon 0/3 (3) 3/0 Westland Sea King Fremmedobjekt ødela halerotor
Kristivatn-ulykken 1986-11-1010. november 1986 Ved Kristivatn, Nordland Bodø hovedflystasjon 0/- (-) 1/- Westland Sea King Kollisjon med høyspentledning
Kvitbjørn-ulykken 1947-08-2828. august 1947 Lødingsfjellet, Nordland Tromsø sjøflyhavn Oslo 28/7 (35) 35/0 Short Sandringham Flyvning inn i fjellvegg
Mehamn-ulykken 1982-03-1111. mars 1982 Barentshavet nær Gamvik Berlevåg lufthavn Mehamn lufthavn 13/2 (15) 15/0 Twin Otter Klarluft-turbulens, påfølgende konstruksjonssvikt i haleseksjonen
Mistberget-ulykken 1946-08-077. august 1946 Mistberget ved Eidsvoll London Gardermoen flystasjon 10/5 (15) 3/12 Douglas DC-3 Kontrollert flyvning inn i terreng
Mjåstein-ulykken 1982-04-2222. april 1982 Mjåstein ved Sirdalsvannet, Vest-Agder Sola flystasjon Sola flystasjon 0/5 (5) 0/5 Westland Sea King Kollisjon med høyspentledning
Namsos-ulykken 1993-10-2727. oktober 1993 Berg i Overhalla nær Namsos, Nord-Trøndelag Trondheim lufthavn, Værnes Namsos lufthavn 17/4 (21) 6/15 Twin Otter Innflyvningsfeil
Nesøya-ulykken 1963-04-1414. april 1963 Nesøya, Akershus Københavns lufthavn Oslo lufthavn, Fornebu 8/4 (12) 12/12 Vickers Viscount 759D Innflyvningsfeil
Nordsjø-ulykken 1973 1973-07-099. juli 1973 Nordsjøen, ved 80 nm sør-sørvest for Stavanger lufthavn Sola Gulf Tide ved Ekofiskfeltet Forus helikopterplass 15/2 (17) 4/13 Sikorsky S-61N Teknisk svikt i halerotorinstallasjonen
Nordsjø-ulykken 1977 1977-11-2323. november 1977 Nordsjøen, 45 nm sør-sørvest for Stavanger lufthavn Sola Forus helikopterplass Ekofiskfeltet 10/2 (12) 12/0 Sikorsky S-61N Ukjent[3]
Nordsjø-ulykken 1978 1978-06-2626. juni 1978 Nordsjøen, 85 nm vest-nordvest for Bergen lufthavn, Flesland Bergen lufthavn, Flesland Statfjord A 16/2 (18) 18/0 Sikorsky S-61N Teknisk svikt førte til at et hovedrotorblad falt av
Norneulykken 1997-09-088. september 1997 Norskehavet, 100 nm vest-nordvest for Brønnøysund Brønnøysund lufthavn, Brønnøy Nornefeltet 10/2 (12) 12/0 AS332 L1 Teknisk feil
Operafjell-ulykken 1996-08-2929. august 1996 Operafjellet, Svalbard Vnukovo internasjonale lufthavn Svalbard lufthavn, Longyear 130/11 (141) 141/0 Tupolev 154M Navigasjonsfeil under innflyvning
Operation Doomsday, Gardermoen 1945-05-1010. mai 1945 Gardermoen RAF Shepherds Grove, Suffolk Gardermoen flystasjon 14/6 (20) 20/0 Short Stirling Dårlig vær
Operation Doomsday, Sørkedalen 1945-05-1010. mai 1945 Sørkedalen RAF Great Dunmow, Essex Gardermoen flystasjon 18/6 (24) 24/0 Short Stirling Dårlig vær
Pyramiden-ulykken 1991-03-2727. mars 1991 Mimerbukta ved Pyramiden, Svalbard Longyear lufthavn Pyramiden 0/3 (3) 2/1 Mil Mi-8 Tap av kontroll under avbrutt landing i dårlig vær
Sirdal-ulykken 1946-01-044. januar 1946 Sirdal Lossiemouth, Skottland Lossiemouth 0/8 (8) 8/0 B-24 Liberator Motorsvikt
Snarø-ulykken 1946-05-2222. mai 1946 Snarøya Oslo lufthavn, Fornebu Bromma lufthavn 11/3 (14) 13/1 Junkers Ju-52/3M2E Motorsvikt
Sola-ulykken 1953 1953-07-1010. juli 1953 I luftrommet over Sola 1) Lakenheath, England
2) Sola flystasjon
Sola flystasjon 1) 6/4 (10)
2) 1 (1)
1) 10/0
2) 1/0
1) USAF C-47
2) Norsk F-84G
Kollisjon mellom to fly under innflyging
Stordulykken 1998 1998-10-1212. oktober 1998 ved Stord lufthavn, Sørstokken Ålborg lufthavn Stord lufthavn, Sørstokken 8/1 (9) 9/0 Cessna 402 Tap av kontroll etter motorstopp på den ene motoren under innflyging[4]
Stordulykken 2006 2006-10-1010. oktober 2006 Stord lufthavn, Sørstokken Stavanger lufthavn, Sola Stord lufthavn, Sørstokken 12/4 (16) 4/12 BAe 146 Bremsesvikt
Svanfjell-ulykken 1966-03-2020. mars 1966 Svanfjell i Tranøy, Troms Gardermoen flystasjon Bardufoss flystasjon 0/7 (7) 7/0 C-130B Hercules Feiloppfattet høydeklarering
Torghatten-ulykken 1988-05-066. mai 1988 Torghatten Namsos lufthavn Brønnøysund lufthavn, Brønnøy 33/3 (36) 36/0 de Havilland Canada DHC-7 Dash 7 Feilnavigering
Tyin-ulykken 1988-04-022. april 1988 Ved Tyin, Oppland 0/- (-) 0/- Westland Sea King Kollisjon med terrenget (isen)
Voksenkoll-ulykken 1945-12-1818. desember 1945 Voksenkollen Københavns lufthavn, Kastrup Oslo lufthavn, Fornebu 15/4 (19) 17/2 Douglas C-47 Skytrain Nedising
Værnes-ulykken 1987-01-2323. januar 1987 Værnes Bodø lufthavn Trondheim lufthavn, Værnes 103/4 (107) 0/107 Douglas DC-9 Pilotfeil
Værøy-ulykken 1990-04-1212. april 1990 Værøy Værøy lufthavn Røst lufthavn 2/3 (5) 5/0 Twin Otter Brudd i haleror
Wijdefjord-ulykken 1996-03-1818. mars 1996 Wijdefjorden, Svalbard Longyear lufthavn Longyear lufthavn 0/5 (5) 0/5 AS332 L Tap av kontroll under manøvrering i lav høyde

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]