Anthelidespinnere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
anthelidespinnere
kjempeanthelidespinner, Chelepteryx collesi
Nomenklatur
Anthelidae
Turner, 1904
Populærnavn
anthelidespinnere
Hører til
Lasiocampoidea,
storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: mindre enn 100
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Australia, Ny-Guinea
Inndelt i

Anthelidespinnere (Anthelidae) er en gruppe av sommerfugler som er beslektet med ekte spinnere (Lasiocampidae). De forekommer bare i Australia og Ny-Guinea. Noen av artene blir meget store. De fleste tilhører den artsrike slekten Anthela.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til meget store (vingespenn opptil 160 mm) sommerfugler som ligner sterkt på ekte spinnere (Lasiocampidae), men de er gjerne noe slankere bygd enn disse. På farge er de fleste brunlige, men de finnes i mange forskjellige farger. Kroppen er forholdsvis slank til ganske tykk, hodet er lite, antennene er fjærformede hos hannene og trådformede hos hunnene. Slekten Pterolocera har vingesløse, sekklignende hunner. Forvingene er forholdsvis store og brede, trekantede. De er ofte ensfargede, men kan ha mange forskjellige slags mønstre. Bakvingene er forholdsvis store og avrundede til trekantede. Larvene er tett dekket av lange hår.

Flekket anthelidespinner, Anthela ocellata
Nataxa flavescens

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sommerfuglene flyr vanligvis om natten. Om de blir forstyrret om dagen, kan de gjerne "spille døde" eller innta merkelige posisjoner som kan skremme mulige fiender.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]