Anders Christian Kleven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anders Christian Kleven
Født1855Rediger på Wikidata
Død1909Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Anders Christian Kleven (født 1855 i Krødsherad i Buskerud, død i 1909) var en norsk felemaker.

Han var født i Krødsherad, men bodde mesteparten av sitt liv i Christiania.

I ungdommen var han tre år i USA. Der lærte han felemakerkunsten hos Peterson i Chicago og Schubert i St. Paul.

I 1903 fikk han 400 kr i reisestipend. Han var da innom Hill i London og flere kjente felemakere i Tyskland, deriblant Giuseppe Fiorini.

Tilbake i Norge startet han felemakerverksted i Christiania. Han hadde verksted forskjellige steder, men i 1904 etablerte han seg i Tollbodgt. 28 med stor musikkforretning og felemakerverksted. Verkstedet til Kleven var et senter for felemakere og spellemenn i Christiania. Kleven regnes som grunnleggeren av felemakertradisjonen på hardingfele i Christiania. En tradisjon som holdt seg i flere tiår fra århundreskiftet og fremover. Blant de som fikk opplæring hos Kleven var Gunnar Røstad, Torleiv Frøysaa, K.Ø. Rudi, Ole G. Skogly og et par av sønnene hans.

Kleven lagde sin egen klarlakk, og utviklet også en egen felemodell som han bygget forholdsvis mange eksemplarer av. Han forlenget mensuren til ca. 32 cm, og satte på lange understrenger.

Det antas at Kleven bygde ca. 130 hardingfeler og ca. 100 fioliner. Han fikk gullmedalje på utstillingen i Bergen i 1898, og bronse på verdensutstillingen i Paris i 1900.

Kleven var også en god spellemann. Som ung hadde han lært å spille av Gudbrand Skjellerud. Han var i mange år fast spellemann for Den Nationale Forening, og holdt også konserter.

Kilder[rediger | rediger kilde]