Amphipsocidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amphipsocidae
Nomenklatur
Amphipsocidae
Hører til
støvlus, lus,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 170, 2 i Europa, én i Norge
Habitat: skog
Utbredelse: mest i tropene
Inndelt i

Amphipsocidae er gruppe små insekter som tilhører gruppen støvlus (Psocoptera). De er ikke parasitter men lever av ulikt dødt organisk materiale, og kan opptre som skadedyr.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Forholdsvis store støvlus (4-6 mm), vanligvis med velutviklede vinger. Kroppen og vingene virker påfallende hårete. Hodet har påfallende store kjever (mandibler), det ser ut som om munnen er konstant åpen. Fasettøynene er runde og utstående. Hodet har et par grunne groper på oversiden. Antennene består av 13 ledd. Føttene er to-leddete. Vingenes hårmønster er karakteristisk: årene på forvingen har to eller flere rader av hår, langs ytterkanten er det en frynse av hår som ikke krysser hverandre. Vingemembranen på oversiden av forvingen er nesten alltid hårløs, mens undersiden har fine hår i den ytterste halvdelen. Bakvingen har hår på årene og langs ytterkanten, men ikke på membranen. I forvingen er vingemerket (pterostigma) ved forkanten ganske smalt, areola postica (celle ved bakkanten) er ikke forbundet med lengdeåren M (midt i vingen). Bakkroppen har to eller tre oppblåsbare blærer på undersiden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er mest utbredt i tropiske områder, med det største artsmangfoldet i Afrika og Asia. Bare noen få arter forekommer i de nordlige områdene: to i Europa og én i Nord-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Systematikken innen gruppen støvlus følger [1].

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]