Alnwick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alnwick
Alnwick
Byen Alnwick, bakom Alnwick Castle
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Alnwick
Admin. grevskap: Northumberland
Seremon. grevskap: Northumberland
Status By (town)
Befolkning 7 767 (2001)

Alnwick (uttales ælnik) er en liten handelsby i nordlige Northumberland i den nordøstlige delen av England. Alnwick er administrativt senter for distriktet Alnwick og hadde en befolkning på 7 100 i 2001.

Alnwick er en landlig by med lange historiske røtter, og er setet til hertugen av Northumberland. Byen ligger bortimot 50 km sør for Berwick-upon-Tweed og den skotske grensen, og rundt syv km fra kysten.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Byen kan dateres tilbake til rundt 600 f.Kr. og gjennom tidene har den blomstret som et jordbrukssenter, stedet for Alnwick Castle og hjemstedet for flere av middelalderens mest mektige baroner i Nord-England; jarlene av Northumberland. Alnwick er også en gjennomferdsåre for Den store vegen nord (Great North Road) mellom Edinburgh og London, og i senere tid som en moderne landlig bosted for pendlere. Sentrumsstrukturen har endret seg svært lite og har beholdt sin opprinnelige karakter, men det har vært en betydelig vekst i de siste ti årene og hvor flere boligfelt har blitt bygd på steder som var grønne rekreasjonsfelter tidligere, foruten nye fabrikker og handelssteder langs innfartsårene til byens sydside.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Brizlee Tower, et observasjonsplattform med utsikt over Hulne Park, hertugen av Northumberand innmurete eiendom ved Alnwick Castle.

Byens mest betydningsfull bygning er slottet Alnwick Castle, hjemmet til familien Percy, hertugene av Northumberland, og hvor hage- og parkanlegget Alnwick Garden dominerer vestsiden av byen og ligger på oversiden av elven Aln. Slottet er et senter for en rekke kommersielle, utdannings- og turistbedrifter. Stedet huser kontoret for amerikanske studenter som studerer i Europa, er basen for boliger og god i Northumberland, hertugens kommersielle foretagender, og ikke minst er Alnwick Castle i seg selv en turistattraksjon. Slottet er åpent fra april til september mens hagen er åpen året rundt. Alnwick Castle er det andre største bebodde slottet i England etter Windsor Castle. Benjamin Disraeli beskrev Alnwick som 'Montacute' i hans roman Tancred.

Festningen er populær hos de som lager film. Harry Potter; Sorte Orm; Robin Hood, Prince of Thieves er blant de engelske og internasjonale filmer som har blitt filmet her.

Byens senter er dens handelsplass med dens gamle markedskryss, men i våre dager er det relativt moderne Northumberland Hall benyttet som et møtested. Rundt markedsplassen er ligger de viktigste handelsgatene; Narrowgate, Fenkle Street, og Bondgate Within. Den sistnevnte er en vid, romslig gate dekket av attraktive kommersielle bygninger.

I middelalderen var Alnwick en befestet by, og en mur står igjen – Hotspur Tower, en oldsgate, som skiller Bondgate Within fra Bondgate Without, og begrenser bilisme til et enkelt vegfelt som må kjøres skiftvis i begge retninger. Pottergate Tower, på den andre siden av byen, står også ved en oldtidsgate, men tårnet selv ble gjenoppbygd på 1700-tallet. Dets dekorative tårn ble ødelagt av en storm i 1812. På utsiden av murene ligger en altfor prangende jernbanestasjon for en by av Alnwicks størrelse, men bygget grunnet byens hyppige besøk av kongelige gjester som besøkte hertugen og Alnwick Castle.

Byen har et levende teater, et flerkulturelt kunstsenter som oppfører et hektisk program for teater, dans, musikk, kino og kunstutstillinger. Byens lokalavis heter – the Northumberland Gazette.

I 2003 ble idretts og underholdningssenteret Willowburn Sports and Leisure Centre åpnet i utkanten på sydsiden av byen og hvor det er fotball, cricket, rugby, bergklatring, vannsport, sykling og hesteriding. 30 minutters biltur fra byen finnes det også golfanlegg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byens historie er historien om festningen og dens herskere, fra tiden med normanneren Gilbert Tyson, også varierende skrevet som Tison, Tisson, og De Tesson, som var en av Vilhelm I av Englands fanebærere, og som fikk de nordlige eiendommene skjenket. Etter at eiendommene ble holdt av familien De Vesci (modernisert som Vasey – et navn som finnes over hele sydøstlige Northumberland) for over to hundre år, ble de overtatt av Huset Percy i 1309.

Byen har flere steder som mines de utallige krigene mellom Huset Percy og skottene, kriger som mange medlemmer av Percy-familien tilbrakte store deler av livene sine i. Et kryss i nærheten av Broomhouse Hill på andre siden av elven fra festningen marker det stedet hvor kong Malcolm III av Skottland ble drept i 1093. Ved siden av den brede, skumle vegen kalt Rotten Row, som leder fra West Lodge til Railiffgate, marker minnetavle av stein det stedet hvor Vilhelm I av Skottland, også kalt Vilhelm Løven, ble ydmykende fanget i 1174 av Odinel de Umfraville og hans venner. Det er også mange andre steder av tilsvarende interesse.

Hulne Priory på utsiden av bymurene og innenfor Hulne Park, hertugens innmurete eiendom, var et kloster som ble grunnlagt på 1200-tallet av carmelittene. Det er sagt at stedet ble valgt på grunn av en vag likhet med fjellet Mount Carmel hvor ordenen opprinnelig ble grunnlagt. Betydelige ruiner er fortsatt synlige.

Vinteren 1433 ble store deler av byen brent av et skotsk herjingstokt.

Kjente mennesker[rediger | rediger kilde]

Født i Alnwick[rediger | rediger kilde]

Døde i Alnwick[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]