Alexander Whitaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alexander Whitaker
Født1585[1]Rediger på Wikidata
Cambridge
Død1616Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseTeolog, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedTrinity College
FarWilliam Whitaker
NasjonalitetKongeriket England
Whitaker og Pocahontas, på et kirkevindu i Storbritannia.
Whitaker (venstre, i hvit drakt) framstilt i Dåpen av Pocahontas, 1840, John Gadsby Chapman

Alexander Whitaker (født 1585, død 1616) var en engelsk teolog som bosatte seg i Nord-Amerika i kolonien Virginia i 1611 og etablerte to kirker i nærheten av kolonien Jamestown. Blant sine samtidige var han kjent som «Apostelen fra Virginia».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Whitaker var født i landsbyen Holme i Cambridgeshire og fikk sin akademiske utdannelse på Trinity College ved University of Cambridge og ble deretter prest i nordlige England.[2] Han var sønn av William Whitaker (1548–1595), en kjent protestantisk lærd og mester ved St John's College ved Universitetet i Cambridge.

Virke i Amerika[rediger | rediger kilde]

I 1611 reiste Whitaker til Virginia i Den nye verden hvor han ble en populær og godt like religiøs leder hos både nybyggerne som de innfødte indianerne. Han var den som var ansvarlig for konverteringen og dåpen til algonquian-indianerkvinnen Pocahontas. Richard Bucke fra Wymondham tilbød henne som ektefelle til John Rolfe i 1614. Whitakers relative toleranse for indianerbefolkningen er også gjenspeilt i hans prekener, en del av disse ble sendt tilbake til England for vinne støtte for nye kolonier i Nord-Amerika. Den mest kjente av disse prekenene var Good Newes from Virginia (1613), hvor han beskrev den innfødte befolkningen som «servants of sinne and slaves of the divill», («tjenere av syndere og treller av djevelen»), men anerkjente dem også som «sønner av Adam» som var en meget forståelsesfull generasjon, «quicke of apprehension, suddaine in their despatches, subtile in their dealings, exquisite in their inventions, and industrious in their labour.» («rask i oppfattelsen, brå i avsendelsen, subtil i handling, fortreffelig i oppfinnelser, og flittig i arbeid.»)

Som mange av de tidlige bosetterne fikk Whitaker ikke et langt liv. Han druknet i 1616 (tilfeldigvis det samme år som William Shakespeare døde). Før han forlot England hadde Whitaker krysset spor med Christopher Levett, en handelsmann fra York som senere ble sjøkaptein og utforsker av New England. I Whitakers testamente fra 1610 hadde han bemerket at han skyldte «Christopher Levite, a linen draper of the city of York», et draperi av lin, verd 5 pund.[3]

Levett grunnla senere den første bosetningen i Portland i Maine hvor han ble gitt landeiendommer tilsvarende 24 km² av kongen, men bosetningen feilet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Six Degrees of Francis Bacon ID 10012769, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Whitaker, Alexander i: Venn, J. & J. A.: Alumni Cantabrigienses, Cambridge University Press, 10 vols, 1922–1958.
  3. ^ The Virginia Magazine of History and Biography, Vol. 11, Virginia HIstorical Society, Richmond, 1903

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]