Den nye verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Carte d'Amérique, Guillaume Delisle, c. 1774

«Den nye verden» er en betegnelse som oppstod omkring 1555 for å definere det amerikanske kontinentet med de tilhørede øyer som en helhet. Amerika var den gangen et nytt kontinent for europere som tidligere bare kjente til Europa, Asia og Afrika – «Den gamle verden».

I de senere tiår har enkelte regnet uttrykket «den nye verden» som lett krenkende, fordi det legger til grunn en oppfatning av at bare det europeiske synspunktet er det som er riktig. Derfor blir uttrykket nå bare benyttet generelt i avgrensede sammenhenger i visse sosiale lag. Først og fremst kan en snakke om «den nye verden» i en historisk kontekst hvor en diskuterer reisene til Christofer Columbus, den spanske erobringa av Yucatán og lignende. Dernest kan en i en biologisk kontekst snakke om arter i «den gamle verden» og i «den nye verden».

Mens «den nye verden» kun omfatter Amerika, kan en tale om Australasia som enten «den gamle verden» eller «den nye verden», spesielt når en snakker om New Zealand som fikk de første bosetninger bare få generasjoner før Columbus nådde Amerika. Men i biologisk kontekst er Australasia ingen av delene ettersom flora og fauna der skiller seg merkbart fra flora og fauna både i Eurasia og i Amerika.

Den nye verden i litteraturen[rediger | rediger kilde]

Begrepet «Den nye verden» er ofte brukt av forfattere, allegorisk om emigrantenes nye hjem på prærien og ellers i USA,

  • Henrik Ibsen i Peer Gynt (Prestens tale ved graven)
Tre velstandsherrer i Den nye verden
har glemt sin norske far og skoleferden