Alberto de Agostini nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alberto de Agostini nasjonalpark
Romanche Isbre
LandChile
Ligger iProvincia de Magallanes
Provincia de Tierra del Fuego
Provincia de Antártica Chilena
OmrådeTierra del Fuego
Nærmeste bosetningPunta Arenas, Puerto Williams
Areal14 600 km²
Opprettet22. januar 1965
Kart
Alberto de Agostini nasjonalpark
54°44′57″S 70°26′23″V

Isbreen Marinelli

Alberto de Agostini nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger i den chilenske delen av Tierra del Fuego. Parken ble grunnlagt i 1965, dekker et areal på 14 600 km², og omfatter fjellkjeden Cordillera Darwin.

Parken er oppkalt etter Alberto Maria De Agostini, som var en italiensk misjonær og oppdagelsesreisende. Flere isbreer og fjorder utgjør en del av denne parken. Parken omfatter også øyene Gordon, Cook, Londonderry og deler av øya Hoste (unntatt Hardy-halvøya og andre deler).

Historie[rediger | rediger kilde]

Området ble besøkt av Charles Darwin. Pittoreske områder som Agostini Fjord ble oppdaget bare i det siste århundret.

Parken, sammen med Cabo de Hornos National Park, ble utpekt som Biosfærereservat av UNESCO i 2005, som kalles Cabo de Hornos.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Parken har en svært uregelmessig kystlinje, som er sterkt innskåret av fjorder. Hjertet av parken er Cordillera Darwin, som stuper bratt ned til sjøen. Fjellkjeden er dominert av Monte Darwin og Monte Sarmiento. Dalene som ikke ligger under havoverflaten er dekket av isbreer, som også opptar små høysletter.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Mye av landskapet i parken har blitt formet av isbreer. Den største isbreen er Marinelli, som er i tilbakegang siden 2008.[2] En av de vakreste delene av parken er Seno Pia, en bukt i Beaglekanalen.[3] Breene og fjellene i dette området danner en fantastisk natur, som også omfatter det majestetiske fjellet Darwin. Et annen isbre-relatert høydepunkt i parken er «isbre-avenyen»: flere vakre isbreer ligger langs nordsiden av en arm av Beaglekanalen. Disse breene heter: España, Romanche, Alemania (også kjent som Roncagli), Italia, Francia og Holanda.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Seno Pía

Økoregion[rediger | rediger kilde]

Parken er en del av økoregionen magellanske subpolare skoger. Dette uberørte kyst-økosystemet er hjem til ulike arter av trær som magellansk sydbøk (Nothofagus betuloides) og vinterbark (Drimys winteri).

Dyrelivet[rediger | rediger kilde]

Dyrelivet er hovedsakelig marint og inkluderer sørlig havoter (Lontra felina), søramerikansk sjøløve og sydlig sjøelefant.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ UNESCO - UNESCO World Biosphere Reserve.
  2. ^ C. Michael Hogan. 2008 Bahia Wulaia Dome Middens, Megalithic Portal, ed. Andy Burnham
  3. ^ USGS. «P 1386-I -- Chile and Argentina - Wet Andes». Besøkt 9. oktober 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]