Ailo Thomassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ailo Thomassen
Født19. apr. 2000[1]Rediger på Wikidata (24 år)
Narvik (Nordland)
BeskjeftigelseProgramleder, DJ, artist, skuespiller
Nasjonalitetnorsk, svensk

Ailo Zahangir Thomassen (født 2000), også kjent som DJ Ailo,[2] er en norsk programleder, artist[3], musikkprodusent, DJ og skuespiller med norsk, svensk og lule-samisk bakgrunn.

Oppvekst og bosteder[rediger | rediger kilde]

Thomassen ble født den 19. april 2000 i Narvik, og vokste opp i Hamarøy i Norge, før han flyttet til Sverige i 2013. I 2022 flyttet han tilbake til Norge.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble kjent i offentligheten gjennom sin deltagelse i i ulike TV-produksjoner[4] og som artist[3] fra han var femten år gammel.

DJ Ailo[rediger | rediger kilde]

Under artistnavnet DJ Ailo har han produsert musikk siden 2015, da han hadde sin første spillejobb. Siden det har han fått mye oppmerksomhet og jobbet med flere artister som Elina Ijäs, Áivan, Saara Hermansson og Astrid Tuorda. Thomassen produserer musikk i flere EDM-sjangrer som tropical house og pop.

I løpet av årene har man kunnet se han på scener og festivaler rundt i Norge, Sverige og Finland. Både som klubb-konsept med DJ-sets, men også som konserter med ulike live-vokalister.

Hans seneste låt Garra Ednam synges av Astrid Tuorda på lulesamisk.

NRK-karriere[rediger | rediger kilde]

I 2023 fikk han et eget radioprogram på kanalen NRK mP3, før han flyttet over til søsterkanalen NRK P3 og radioprogrammet P3Sommer.

Lulesamisk podkast[rediger | rediger kilde]

I 2023 var han som produsent og lyddesigner også med på å skape verdens første lulesamiske podkast; Dálla ja Dalloj, som er en historie-podkast der programleder Naima Khan Nergård møter eldre mennesker og snakker om livet.

BlimE-kampanjen 2024[rediger | rediger kilde]

NRK-kampanjen BlimE, en kampanje som er rettet mot barn og dreier seg om vennskap og omsorg.

Thomassen ble utvalgt som en av to artister til å lage og fremføre BlimE-sangen for 2024. Ane Norum Kvistad ble valgt ut som den norskspråklige vokalisten[3], og Thomassen ble valgt til å fremføre sangen på sitt morsmål lulesamisk[3], et minoritetsspråk som snakkes av ca. 600 personer[5]. 2024-sangen er femte gangen BlimE-låten lages på både norsk og samisk, og i 2024 for første gang på lulesamisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Proff, Enhetsregisteret, «Ailo Zahangir Thomassen - 1 roller i norsk næringsliv», besøkt 18. mars 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Spotify». open.spotify.com. Besøkt 18. mars 2024. 
  3. ^ a b c d Børstad, Johannes (1. februar 2024). «Ailo Thomassen og Ane Norum Kvistad er årets BlimE-artister». NRK. Besøkt 18. mars 2024. «– Faktisk så var min mest spilte låt på Spotify i fjor «Moai Girde», den samiske Blime-låten i fjor, ler han.» 
  4. ^ «Ailo Thomassen i svensk TV-serie (+)». Avisa Nordland (norsk). Besøkt 18. mars 2024. 
  5. ^ Theil, Rolf (2. februar 2023). «lulesamisk». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 18. mars 2024.