Adeles utrolige eventyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Adeles utrolige eventyr (fransk: Les Aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec) er en fransk-belgisk tegneserie skrevet og tegnet av Jacques Tardi. Serien handler om den franske forfatteren Adèle Blanc-Sec, og hennes fantastiske eventyr i 1910 og 1920-årene.

Den første Adele-historien, Adele og udyret (orig. Adèle et la bête), ble først publisert som en føljetong i den franske avisen Sud-Oest i 1976, før det belgiske forlaget Casterman utga den som album senere samme år. Casterman har også utgitt de resterende historiene. De fem første albumene ble utgitt på norsk mellom 1983 og 1986 av Semic Nordisk Forlag.

En film-versjon ble utgitt i 2010 med tittelen Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec. Filmen var skrevet og regissert av Luc Besson, og hadde Louise Bourgoin i tittelrollen. Handlingen i filmen var basert på albumene Adele og udyret og Vanviddets mumier.

Handlingen finner sted i det samme fiktive univers som tre tidligere Tardi-tegneserier: Adieu Brindavoine fra 1972, dens en direkte oppfølger «La Fleur au fusil» publisert i 1974, og den grafiske romanen The Arctic Marauder fra 1974 («Le Démon des glaces» eller «The Demon of the Ice»)

Handling[rediger | rediger kilde]

Adèles første bedrifter fant sted i 1910-tallets Paris. Resten av eventyrene finner sted i årene rett før og rett etter første verdenskrig, dreier seg hovedsakelig om hovedpersonen Adèle Blanc-Sec. Hun er en kynisk heltinne, og er i utgangspunktet en roman-forfatter av populær skjønnlitteratur.

Men Adèle begynner med undersøkende journalistikk, ettersom forskningen hennes og påfølgende eventyr avslører ytterligere detaljer om kriminalitetens mystiske verden. Temaer om det okkulte, korrupsjon, inkompetanse fra offentlige etater og politikere, og patriotisme gjennomsyrer hele serien.

Album[rediger | rediger kilde]

Originaltittel Norsk tittel År
Adèle et la bête Adele og udyret 1976
Le Démon de la tour Eiffel Demonen fra Eiffeltårnet 1976
Le Savant fou Den gale vitenskapsmannen 1977
Momies en folie Vanviddets mumier 1978
Le Secret de la salamandre Salamanderens hemmelighet 1981
Le Noyé à deux têtes - 1985
Tous des monstres ! - 1994
Le Mystère des profondeurs - 1998
Le Labyrinthe infernal - 2007
Le Bébé des Buttes-Chaumont - 2022