Aap-aksjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

AAP-aksjonen er en ideell organisasjon som har som kortsiktig mål å sikre de som blir syke og uføre en avbruddsfri inntektssikring fra folketrygden inntil de er endelig avklart mot arbeid eller uføretrygd. Den ble stiftet 12. juni 2019.[1] Organisasjonen henvender seg til både politikere[2], relevante organisasjoner[3] og forvaltningen.[4]

Medlemmer og ledelse[rediger | rediger kilde]

Foreningen har over 1 700 betalende medlemmer. I tillegg er 19 000 personer medlemmer av foreningens Facebookgruppe, som er åpen for alle. Over 70 prosent av de som har meldt seg inn i foreningen er kvinner. Organisasjonens leder er Elisabeth Thoresen.

Organisasjonens mål[rediger | rediger kilde]

  • «AAP-aksjonen er en landsomfattende forening som har til formål å arbeide for best mulig velferdsordninger og hjelp til de som blir langvarig syke, er skadet eller ufør, herunder arbeide for å fremme kunnskap og forståelse for viktigheten av en god og hensiktsmessig ordning for arbeidsavklaringspenger (AAP), og en uføretrygd som fanger opp de som trenger det.»[trenger referanse]

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen er blitt kritisert for å være politisk. Partiet Høyre, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, FrP-politiker Frank Sve med flere har stengt organisasjonens leder ute fra å kommentere på sine sider i sosiale medier, for så å åpne for henne igjen, [5] [6] mens Mimir Kristjansson og Audun Lysbakken i henholdsvis Rødt og SV har kritisert utestengelsene og gitt sin støtte til budskapet til AAP-aksjonen.[trenger referanse] [7]. Tre spesialister i velferdsrett, advokat Helge Dolsvåg, advokat Olav Lægreid og advokat Gro Sandvold har gjennom flere utspill i mediene kritisert AAP-aksjonen for useriøs velferdsaktivisme[8].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AAP-aksjonen». AAP-aksjonen. Besøkt 29. august 2021. 
  2. ^ «Spørjetimespørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til arbeids- og sosialministeren». Stortinget (norsk nynorsk). 12. februar 2020. Besøkt 29. august 2021. 
  3. ^ Birkelund, Helge Rønning (28. oktober 2020). «Karensperioden fra AAP skaper fortvilelse. Frp sikrer regjeringen flertallet for å beholde den». frifagbevegelse.no. Besøkt 29. august 2021. 
  4. ^ «Hun er blitt kalt sjarlatan og sektleder. Nå vil NAV-sjefen ha Elisabeth Thoresens hjelp.». AAP-aksjonen. 4. juli 2021. Besøkt 29. august 2021. 
  5. ^ Aslam, Av Hina. «Leder av AAP-aksjonen ble utestengt av Høyre – De vil ikke at velgerne skal forstå hva de har gjort». Dagsavisen (norsk). Besøkt 30. august 2021. 
  6. ^ Aslam, Av Hina. «Kjell Ingolf Ropstad følger Høyre og opphever blokkeringen av AAP-aksjonsleder». Dagsavisen (norsk). Besøkt 30. august 2021. 
  7. ^ «Twitter-innlegg». Twitter. Besøkt 30. august 2021. 
  8. ^ «Useriøs velferdsaktivisme». Dagsavisen (norsk). Besøkt 30. august 2021.