Ürümqi Lu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ürümqi Lu (tradisjonell kinesisk: 烏魯木齊路, forenklet kinesisk: 乌鲁木齐路, pinyin: Wūlǔmùqí Lù, shanghainesisk: [vu²³lu²³moˀ¹²ʑi²³lu²³], engelsk: Ürümqi Road, norsk: Ürümqigaten) er en gate i Shanghai. Den går i nord–sør-retning fra Yan'an Lu like ved Jing'an-tempelet tvers gjennom den franske konsesjonen, der den ved krysset Huaihai Lu går forbi Irans generalkonsulat, Frankrikes generalkonsulat og USAs generalkonsulat før den møter Zhaojiabang Lu. På sørsiden av Zhaojiabang Lu heter gaten Dong'an Lu.

Nord for Huaihai Lu er Ürümqigaten på dagtid preget av stor trafikk til både Huashan-sykehuset og til Jing'an-tempelet. Sør for Huaihai Lu er Ürümqigaten en stille og typisk gate fra konsesjonstiden uten de neonlys, barer og internasjonale restauranter som preger Hengshan Lu. De fleste bygningene langs Ürümqigaten er bevart fra konsesjonstiden.

Notable bygninger[rediger | rediger kilde]

Ürümqigaten nr. 64.

Nr. 64[rediger | rediger kilde]

Ürümqigaten nr. 64 (tradisjonell kinesisk: 花園住宅, forenklet kinesisk: 花园住宅, pinyin: huāyuán zhùzhái, shanghainesisk: [ho⁵³ɦyø²³zɿ²³zɑˀ¹²], engelsk: Garden Residence) ble bygget i 1932 i mursten og bindingsverk. Bygningen ble fredet i 2003.

Ürümqigaten nr. 151.

Nr. 151[rediger | rediger kilde]

Ürümqigaten nr. 151 er murstensvilla i amerikansk kolonistil påbegynt i 1924 men ikke ferdigstilt før i 1948. Bygningen var opprinnelig residensen til Zhu Mintang (朱敏堂). Bygningen ble fredet i 1994 og er i privat eie.

Ürümqigaten nr. 176.

Nr. 176[rediger | rediger kilde]

Ürümqigaten nr. 176 er en ordinær bygning i betong oppført i 1939 under navnet Defour Apartments. Bygningen ble fredet i 2005, noe som kan ha sammenheng med nabobygningen, nr. 178.

Ürümqigaten nr. 178.

Nr. 178[rediger | rediger kilde]

Ürümqigaten nr. 178 var frem til 1948 foreningshus for en avdeling av den internasjonale frimurerordenen Den skotske ritus. I dag huser bygget Shanghai bys Xuhui-komité av Det kinesiske folks politisk rådgivende konferanse (中国人民政治协商会议上海市徐汇区委员会).