Simensbråten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Simensbråten er et strøk i bydel Nordstrand, og dessuten navnet på grunnkrets 3503 i Oslo.[1] Området utgjør den nordligste del av åsen som strekker seg fra Brattlikollen og nesten ned til blokkene Oslo Panorama. Simensbråten tilhørte i gammel tid Ryen. I vest grenser området til Lille Ekeberg.

I tidligere tider var Simensbråten nærmest å regne for et hytteområde på landet. Idag er det stort sett villabebyggelse med enkelte innslag av småblokker. Det gikk trikk på Simensbråtenlinja, en sidebane av Ekebergbanen fra Jomfrubråten frem til Simensbråten holdeplass til 28. oktober 1967. Simensbråten er forøvrig navn på bussholdeplassen like øst for Ekeberg skole.

Våningshus og uthus på plassen Simensbråten ble solgt og revet i 2004. Simensbråten hadde vært husmannsplass under Ryen gård, og ble utskilt som eget bruk i 1845.

Kjente personligheter på Simensbråten var søskenparet Enok Abrahamson (lyriker) og Birgit Abrahamson (maler).

Simensbråten har i dag en egen og aktiv velforening med nærmere 300 medlemmer: Simensbråten vel.

Simensbråten postkontor[rediger | rediger kilde]

Inntil Oslo også fikk postnr så hadde adressene som tilhørte daværende Simensbråten postkontor postadresse Simensbråten og ikke Oslo 6 eller Oslo 11 som de omliggende områdene. Simensbråten postkontor lå opprinnelig i Vårveien 12 før det ble flyttet til nyere lokaler i Olleveien 1.

Postkontoret ble på midten av 1990-tallet foreslått nedlagt, men etter protester ble det vedtatt i bystyret 27. november 1996 (sak 773/96)[2] at det ikke skulle legges ned.

I 1999 var det dog kroken på døra for Simensbråten postkontor. Etter 9 ran siden 1971 bestemte Posten å legge ned kontoret av hensyn til de ansattes sikkerhet.[3]

Simensbråten IL[rediger | rediger kilde]

Simensbråten IL ble stiftet 24. januar 1933. Klubben er primært kjent for fotball, men har tidligere også drevet med blant annet friidrett og langrenn. Simensbråten stilte i 2014 et seniorlag i 6. divisjon, samt et old boys-lag og et veteranlag, begge i 2. divisjon. Både seniorlaget og veteranlaget rykket opp fra sine avdelinger, slik at seniorlaget i 2015 skal spille i 5. divisjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kart over grunnkretser i hver enkelt bydel» (PDF). Oslo kommune. Arkivert fra originalen (PDF) 3. april 2015. Besøkt 3. april 2015. 
  2. ^ «Fremtidig postkontorstruktur i Oslo». Oslo kommune, bystyret. Besøkt 3. april 2015. 
  3. ^ «Postkontor ranet igjen». VG. 7. juli 1999. Arkivert fra originalen 3. april 2015. Besøkt 3. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]