Zubaidah bint Ja’far

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zubaidah bint Ja’far
Født766[1]Rediger på Wikidata
Bagdad
Død10. juli 831Rediger på Wikidata
Bagdad
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
EktefelleHarun al-Rashid[2]
FarJa'far ibn Abdallah al-Mansur
MorSalsal bint Ata
BarnAl-Amin
NasjonalitetAbbasidene
GravlagtTarsus Mosque

Zubaidah bint Ja`far (arabisk: أم جعفر زبيدة بنت جعفر بن المنصور , Umm Jaʿfar Zubaida bint Jaʿfar ibn al-Mansūr; født i Bagdad, død 10. juli 831 i Bagdad) var en abbasidisk prinsesse, gift i 881 med sin fetter kalif Harun al-Rashid (regjerte 786-809). Hun er kjent for det systemet av brønner, vannhull og kunstige dammer som forsynte de reisende langs pilegrimsveien til Mekka og Medina med vann, og som gikk under navnet Darb Zubaida.

Hun og hennes ektemakes liv utgjør bakgrunnen for eventyret Tusen og en natt.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Zubaidah er egentlig et kosenavn, som hennes bestefar kalif al-Mansur hadde gitt henne. Det betyr «lille smørklump». Zubaidahs egentlige navn ved fødselen var Sukhainah eller Amat al-'Aziz.[3] Sener fikk Zubaidah et kunya, Umm Ja'far (som betyr Mor til Ja'far),[4] og det tjente til å vise at hun var en kongelig byrd som barnebarn til kalif Abu Ja'far al-Mansur og dessuten hustru til kalif Abu Ja'far Harun al-Rashid.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Når hun ble født, vites ikke. Men det var i Bagdad, og det vites at hun var minst ett år yngre enn sin ektemann..[3] Hun var meget velstående og ga betydelige midler til ulama og til de fattige, og til den viktige ʿAin al-Musjasj-akvadukten som sikret Mekkas vanntilførsel.

Zubaidah var datter av prins Ja'far og Salsal og søster til prins Harun: hun var søsterdatter til Khayzuran, som ble hennes svigermor da hun i året 782 giftet seg med sin fetter, kalif Harun al-Rashid.

Zubaidah var svært religiøs og skal ha ansatt ett hundre kvinner som siterte Koranen, noe som fikk hennes palass til å høres ut som en bikube.[5] Hun fikk idéen å konstruere Darb Zubaida da hun under sin femte pilegrimsferd til Mekka så hvordan Zamzambrønnen var blitt vannløs under en tørkeperiode, og hun fikk merke hvor vanskelig det var for pilegrimene å få fatt i drikkevann under reisen. Hun gjennomførte prosjektet til tross for vanskeligheter. Det skal ha kostet henne to millioner dinarer.

Den reisende Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta, som levde fem hundre år senere - 1304-1377, skriver med henvisning til Zubaidahs rolle at «hvert reservoar, hver en dam og hver brønn på denne veien som fører fra Mekka til Bagdad er resultat av hennes generøse gaver ... ville ikke ha vært der hvis ikke hun hadde slik en omsorg for denne veien; den ville ikke ha kunnet bli benyttet av noen». Han nevner spesielt vannreservoarene ved Birkat al-Marjum og ved al-Qarurah.[6]

Den shafi'i-lærde Ibn Khallikan, som levde fra 1211 til 1282, skrev om hennes prosjekt at «det omfattet byggingen av en akvedukt fra Hunayn-kilden, 95 kilometer mot øst (for Mekka), den sagnomsuste 'Zubaydas kilde' på Arafatsletten som er et av de rituelle steder under hajj. Da hennes ingeniører advarte henne om kostnadene, for ikke å snakke om de tekniske vanskeligheter, svarte hun at hun var fast oppsatt på å gjennomføre arbeidet 'selv om hvert hugg med hakken skulle ha kostet én dinar'».[7]

Den saudiarabiske regjering arbeider for at dette systemet skal bli oppført på UNESCOs verdensarvliste.[8]

Hun var mor til kalif Al-Amin (født 887), som etterfulgte sin far i 809, og stemor til kalif Al-Ma'mun, som avsatte hennes sønn og etterfulgte ham i 813.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Two Queens of Baghdad, side(r) 30, uttrykt i referansen som she was at least a year or so younger than Harun[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Zubaydah, oppført som Zubaydah[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Abbot, Nabia. Two Queens of Baghdad. s. 30. 
  4. ^ Abbot, Nabia. Two Queens of Baghdad. s. 150. 
  5. ^ Ibn Khallikan. I. s. 533. 
  6. ^ Battutah, Ibn (2002). The Travels of Ibn Battutah. London: Picador. s. 52-54. ISBN 9780330418799. 
  7. ^ Verde, Tom. 2016. "Malik I: Khayzuran & Zubayda". Saudi Aramco World. January–February 2016. Vol. 67, no. 1, page 45.
  8. ^ Kingdom wants Darb Zubaida on UNESCO world heritage list, 4. mars 2015