Zofies verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Zofies verden var en norsk tegneserie som ble laget av Grethe Nestor og Norunn Blichfeldt Schjerven fra 2006 til 2012. Illustrasjonene ble laget ved å bruke gamle tegneserier som utgangspunkt. Bilder fra disse tegneseriene ble klippet ut, retusjert, fargelagt og fikk ny tekst lagt på slik som den amerikanske serieskaperen John Lustig har gjort det med tegneserien Last Kiss siden 2003.

Serien ble lagt ned i 2012.[1][2]

Tegneserieforfatterne samarbeidet om prosjektet og det var ment som et «to måneders moroprosjekt, men som er blitt fulltidsjobb.»[3]

I 2006 ble «Zofies verden» gjestestripe i papirutgaven av Dagbladet. I januar 2008 startet Dagbladet å publisere stripen på nettavisutgaven i samme selskap som Pondus, Nemi, Rocky og Rutetid.

«Zofies verden» kan også leses i ukebladet Kamille, i tegneseriebladet Pondus og det publiseres stiper i Nettavisen hver søndag. Tegneserien har også gått på prøve i Bergens Tidende, der kulturredaktøren hevdet at enkelte striper nok burde vært utelatt på grunn av for mye sexprat.[4]

Tegneserieskaperne sier i et intervju med Dagbladet[5] at de er inspirert av popkunst og kunstneren Roy Lichtenstein. Et nettmøte i forbindelse med samme intervju, som så fortelles det at jentene bruker gamle tegneserier som utgangspunkt, samt at «tusj, diverse papir, Mac og printer» er utstyret de bruker i produksjonen. En tegneserieleser hevder at en stripe er laget med utgangspunkt i Cobra (tegneserie) som ble gitt ut i bladet Agent X9 i 1992. I en anmeldelse på Serienett[6] hevder anmelderen at tegneserier som Helgenen, Rip Kirby og Cat Claw som brukt i Zofies verden. Han trekker også frem at Nestor og Schjerven bruker tegneseriehefter som James Bond (tegneserie), Agent X9, Magnum og Supermann.

I et annet intervju[7] i forbindelse med utstillingen på Tronsmo, forteller jentene at også tegneserier fra Romantikk, Hjerterevyen og Diabolik er blant det som brukes som basis for «Zofies verden»

Tegneseriens uttrykksform[rediger | rediger kilde]

Det er ingen lett gjenkjennelige hovedpersoner i seriens persongalleri slik som i andre kjente tegneserier. Personene vi møter er tilsynelatende tilfeldige, selv om Zofie ved jevne mellomrom blir tilsnakket eller presentert i tekstene.

Stripene har ofte illustrasjoner fra hverdagslige hendelser, hvor samtalen ikke henger direkte sammen med det som er avbildet i illustrasjonene. Akkurat dette er viktig for presentasjonen av innholdet i tegneseriestripene, og er en del av uttrykksformen som tegneserien har som kjennemerke. Videre, så inneholder mange av stripene enten nakenhet eller en seksuell undertone i dialogene, men det er ikke gitt at nakenheten og seksualiteten er relevant for den enkelte stripens hovedpoeng.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Tittel år nummer form Forlag debutpris nåværende pris
Noe nytt pluss mye gammalt ræl mai 2008[8] - Album - 49,- -
Uten en rød tråd august 2008[8] 1 bok Egmont serieforlaget - 198,-
En liten bok om menn september 2009 4/5(Minibokserien) bok Egmont serieforlaget 99,- 99,-
Toern 25. juli 2010 2 bok Egmont serieforlaget 288,- 288,-

Utstilling[rediger | rediger kilde]

Tronsmo 4. oktober 2007

Omtaler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]