Zimbra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zimbra Collaboration Server
Zimbra Collaboration Server
Zimbras e-postgrensesnitt
SkaperZimbra Inc.
UtviklerSynacor
Nyeste versjon8.0.6
OperativsystemLinux (tjener);
alle (klient)
Skrevet iJava
TypeGruppevare
LisensGNU General Public License, Common Public Attribution License
NettstedOffisiell hjemmeside

Zimbra Collaboration Suite (ZCS) er en gruppevare-løsning laget av Zimbra Inc., som holder til i San Mateo, California, USA. Gruppevaren består av både klient- og tjenerkomponenter. Det finnes to versjoner av Zimbra:

Funksjonalitet og teknologi[rediger | rediger kilde]

Web-klienten Zimbra Collaboration Suite er en samarbeidsprogramvare med støtte for e-post, gruppekalendre, kontakter, dokumenter og filarkiv. Grensesnittet bruker Ajax-teknologi til verktøytips, kontekstmenyer og dra-og-slipp-støtte for sideelementer. Programvaren inkluderer også avanserte søkemuligheter og datorelasjoner, dokumentediteringsstøtte og et fullstendig administrasjonsgrensesnitt. Det er skrevet ved hjelp av Zimbra Ajax Toolkit.

ZCS-tjeneren benytter seg av mange eksisterende åpen kildekode-prosjekter, som Postfix, MySQL, OpenLDAP og Lucene. All tjenerfunksjonalitet er tilgjengelig via et SOAP-API, og den fungerer også som posttjener med støtte for IMAP og POP3. Tjenerprogramvaren kjører på en rekke Linux-distribusjoner i tillegg til Mac OS X.

ZCS er kompatibel med proprietære klienter som Microsoft Office Outlook og Apple Mail i tillegg til Novell Evolution, som har åpen kildekode. E-post, kontakter og kalenderoppføringer kan synkroniseres mellom disse klientene og ZCS-tjeneren. Zimbra har også tilpasset toveis synkroniseringsstøtte for mange mobile enheter, som Nokias E-serie, BlackBerry og enheter som kjører Windows Mobile.

Programvarelisens[rediger | rediger kilde]

ZCS Server og Zimbra Ajax Toolkit (de er tilgjengelige uavhengig av hverandre), benytter begge Mozilla Public License (MPL), og krever dermed at endringer gjort på eksisterende filer gis tilbake til utviklermiljøet. Web-klienten ZCS Web Client alene benytter Zimbra Public License (ZPL), som er basert på MPL. ZPL gjør et tillegg til MPL som krever at ethvert produkt basert på klientens kildekode viser en "Zimbra Inside"-logo som peker til Zimbras nettsted. Denne lisensen har vært relativt kontroversiell i åpen kildekode-miljøet, fordi den ikke utgjør en åpen kildekode-lisens slik det anerkjennes av Open Source Initiative og kan være i strid med deres Open Source Definition. Dette har ført til enkelte anklager om at Zimbra misbruker begrepet "åpen kildekode".[1]

Skjermdump av Zimbras e-postgrensesnitt
Skjermdump av Zimbras kontaktgrensesnitt
Skjermdump av Zimbras kalendergrensesnitt

Historie[rediger | rediger kilde]

Zimbra ble kjøpt opp av Telligent 15. juli 2013.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 1. januar 2008. Besøkt 4. januar 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]