Bibliotheca Zi-Ka-Wei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Zi-Ka-Wei-biblioteket»)
Bibliotheca Zi-Ka-Wei
Xuhui
BibliotekstypeBibliotek
PlasseringXujiahui
Etablert1947
Kart
Bibliotheca Zi-Ka-Wei
31°11′31″N 121°26′15″Ø

Bibliotheca Zi-Ka-Wei

Bibliotheca Zi-Ka-Wei er et stort bibliotek i Shanghai i Folkerepublikken Kina. Det er nå en avdeling av Shanghaibiblioteket, men det dreier seg om jesuittenes gamle bibliotek i byen som ble oppbygd siden de kom tilbake til byen på midten av 1800-tallet. Ved kommunistenes maktovertakelse måtte de i 1949 forlate byen.

Samlingen slik den består i dag (2008) er på 320.000 bind. De er bevart i den opprinnelige bygning og i hyllesystem kjent fra arkitekturen i eldre europeiske biblioteker. Mange av bøkene er av stor antikvarisk verdi, og de eldste går tilbake til 1500-tallet. De yngste bøkene ble anskaffet i 1949.

Bestanden er for det meste filosofisk og teologisk orientert, og det er et særdeles bredt utvalg av sinologisk interesse. Inkorporert er også biblioteket for den nordlige gren av Royal Asiatic Society. Biblioteket har dessuten en stor samling av aviser.

Bibliotheca Zi-Ka-Wei ble gjenåpnet i 2003 som forskningsbibliotek understilt Shanghai bybibliotek, skjønt det gis også omvisninger der på lørdager 1400-1600. Biblioteket ligger ikke langt fra Xujiahui-katedralen i bydelen Xujiahui i bydistriktet Xuhui.

Katalogiseringssystemet, som følger Vatikanbibliotekets system, er blitt duplisert med det moderne kinesiske kategoriseringstem, slik at bestanden nå er elektronisk søkbar.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]