Zhifu Dao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zhifu Dao
Geografi
Areal 11,5 km²
Administrasjon
LandKina
Posisjon
Kart
Zhifu Dao
37°36′43″N 121°22′46″Ø

Zhifu Dao (芝罘島 pinyin: Zhīfù dǎo eller 北島 Běi dǎo – «Nordøya») er en liten øy av stor historisk betydning i Shandong i Kina. Navnet på øya, som britene nedtegnet som Chefoo, ble generalisert til å betegne hele Yantairegionen i eldre vestlig litteratur.

  • Areal: 11,5 km²
  • Kystlinje: 22,5 km
  • Gjennomsnittstemperatur: 11,4-13,5°C

Administrativt er Zhifu del av landsbyen Dàtuǎn (大疃村), Xingfu subdistrikt, Zhifu-distriktet, Yantai i Shandong. Dàtuǎn har en del på fastlandet der de fleste av innbyggerne bor.

Øya ligger i havbukten Bohai i Gulehavet. Den var opprinnelig en riktig øy, men masse ført med havstrømmene har bygd opp en landfast forbindelse; nå er den en halvøy.

Øya har et fjell ved navn 老爺山 Lǎoyé Shān, som er 294,1 meter høyt. En klippe ved havet som skal ligne en gammel kvinne hetter Gammel dame-steinen (婆婆石, Pópó Shí), 43,49 moh. Sørenden av øya er skogdekt.

Arkeologiske funn har avdekket over 200 gjenstander, blant dem steinøkser (錛 : Bēn), potteskår, beinnåler og beinhårnåler som er blitt datert til neolittisk tid.

Øya var et gravsted under Zhou-dynastiet. Qin Shi Huang besøkte øya flere ganger for å finne en legendarisk eliksir fra Udødelighetsfjellet som skulle gi evig liv. Han etterlot seg inskripsjoner som er synlige i dag, som denne fra 218 f.Kr.: Ankom Fu, risset i steinen (登之罘,刻石), og denne fra 210 f.Kr.), Kom til Fu, så enorm stein, skjøt en fisk (至之罘,見巨石,射殺一魚).

Ogaå senere keisere kom i samme ærend, alle uten å finne eliksiren.