Zhang Daoling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zhāng Dàolíng , grunnleggeren av tiānshī dào.

Zhāng Líng (tradisjonell kinesisk: 張陵; forenklet kinesisk: 张陵) eller Zhāng Dàolíng (張道陵; 张道陵; angivelig født 34 i Pangeng i dagens Jiangsu, død 156 ved Qingchengshan i dagens Sichuan, dødsår også angitt som 178), stilnavn Fǔhàn (輔漢; 辅汉), også kalt blant annet Den himmelske mester Zhāng (張天師 eller 张天师; Zhāng Tiānshī), var en mann under Det østlige Han-dynastiet som blir tilskrevet grunnleggelsen av den «daoistiske» tianshi-bevegelsen, «De himmelske mesternes vei», også kalt «de fem skjepper ris' vei». I noen daoistiske sekter regnes han som en av «de fire himmelske mestere» (四大天師) sammen med Ge Hong, Xu Xun og Sa Shoujian.

Han skal ha opprettet en egen stat rundt 142 for sine tilhengere, som ble videre utvidet under hans etterkommere Zhang Heng og Zhang Lu før den ble beseiret av Cao Cao i 215. En rekke senere daoistiske skoler regnet seg som etterkommere av hans bevegelse, ikke minst den sørkinesiske zhengyi-retningen, som i dag ved siden av quanzhen er en av Kinas to store daoistiske regninger, hvor Zhāng Dàolíng regnes som den første av en lang rekke «himmelske mestere» ned til det tyvende århundre.

Zhāng Dàolíng regnes ofte som den «religiøse daoismens» grunnlegger, men til tross for dette er det usikkert om han i det hele tatt har eksistert.

Litteratur[rediger | rediger kilde]