Zeepunter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den forreste båten er en zeepunter, den i bakgrunnen er en gieterse punter.

Zeepunter betyr «sjøpunter», denne nederlandske betegnelsen er om en variant av den innlandske båttypen punter som seilte utenfor kysten fra munningene av elvene mot den sørøstlige del av sjøen Zuiderzee. Denne åpne fiskebåten er ansett for å være en rask og sjødyktig seilbåt på Nordsjøen. Ved fiskeri ble masten tatt ned av fiskere som deretter måtte ro under deres arbeidet.

Zeepunteren som en spissgattet og flatbunnet båt har utfallende sider mellom de skarpe stevner samt smale ripeborder som lange og slanke sidesverder monteres på, når båten er under seilas, måtte det ene sidesverdet senkes ned på lesiden for å hindre avdrift som en kjøl. På de innlandske punterbåtene er ikke sidesverdene så lang som på zeepunteren. Båten har spring i sitt skrog som har dekk mot baugen og akterstevnen, men åpent midtskips mellom spantene som nådde fram til den øverste bordgangen. Midtskips kunne zeepunteren ha en brønn fylt med vann for å ha levende fisk ombord etter fangsten. Ved bruk av fiskegarn ble det montert en vinsj forut på zeepunteren.

Seilbåten har spriseil og forseil fra den enslige masten, er mellom 5,6 og 9 meter langt, opptil 1,65 meter bredt og 0,8 meter i dypgang. Lengden på bunnen av båten er kortere enn den totale lengden, en zeepunter på 7 meter er over 5 meter langt i bunnen. Båttypen har ulike betegnelser som dekenpunter, grote punter og zegenpunter. Noen få eksemplarer av denne båttypen har blitt bevart i det tjueførste århundret etter de var avløst av motoriserte fiskebåter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aak to Zumbra, A dictionary of the World`s Watercraft, Basil Greenhill, 2000 ISBN 0-917376-46-3