Zamboangahalvøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Regionen Zamboangahalvøyas beliggenhet.

Zamboangahalvøya er en halvøy og en region på Filippinene. Regionen (region IX) har 3 219 300 innbyggere (2006) og et areal på 14 810,7 km² og er på øya Mindanao i sørvestre Filippinene. Zamboangahalvøya ligger mellom Morobukten i Sulawesisjøen i sør, og Sulusjøen i sør. Langs halvøyas kyster er mange viker og øyer. Regionen ble frem til 2001 kalt Vest-Mindanao.

Halvøya forbindes med de sentrale delene av Mindanao via en smal landremse mellom Panquilbukten og Pagadianbukten. Grensen mellom halvøya og hovedøya markeres (om enn kunstig) av grensen mellom provinsen Zamboanga del Sur i regionen Zamboangahalvøya og provinsen Lanao del Norte i regionen Nord-Mindandao.

Regionen består av de tre provinsene Zamboanga del Norte, Zamboanga del Sur og Zamboanga Sibugay. Regionen omfatter også byen Isabela på øya Basilan, som valgte å stå utenfor regionen Muslimsk Mindanao selv om den er administrativ hovedstad for provinsen Basilan som er del i nevnte region.

Det finnes fem byer i regionen: Dapitan City, Dipolog City, Isabela, Pagadian City og Zamboanga City. Regionhovedstad er Pagadian City.

I perioden mellom 1975 og 1989 var regionen inndelt i to underregioner, der den ene (Underregion IX-A) bestod av Basilan, Sulu og Tawi-Tawi, og den andre (Underregion IX-B) av Zamboanga del Norte og Zamboanga del Sur. I denne periode fantes ikke Zamboanga Sibugay.

Blant språk som tales i regionen er chavacano, cebuano, filipino, engelsk og spansk.