ZAZ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

ZAZ eller Zaporizhia Bilfabrikk (Ukrainsk: ЗАЗ, Запорізький автомобілебудівельний завод) er Ukrainas største bilprodusent, og holder til i byen Zaporizjzjia. Merket er også kjent under sitt tidligere navn, AvtoZAZ.

Historie[rediger | rediger kilde]

ZAZ-968, Lviv, Ukraina, juli 2005

Selskapet ble etablert i 1960 som ZAZ (Zaporozhskiy avtomobil'nyi zavod) for å produsere en kopi av Fiat 600 — en billig bil for folket. Fra 1975 til 2002 var fabrikken en del av selskapet AvtoZAZ.

Modellene med navn «Zaporozhets» (Ukrainsk: Запорожець) ble drevet av en luftkjølt, bakmontert V4 produsert av MeMZ. Karosseriet på de tidlige modellene, 965, var svært likt Fiat 600. Den redesignede 966 var mer lik en NSU Prinz. Til tross for dårlig driftssikkerhet ble de raskt svært populære i Sovjetunionen.

De nyere forhjulsdrevne bilene var basert på ZAZ Tavria (i produksjon siden 1980-tallet), og ble drevet av en vannkjølt, frontmontert MeMZ-motor.

Da selskapet AvtoZAZ-Daewoo ble stiftet som en joint venture med Daewoo Motors i 1998 ble ZAZ tildelt en eierandel på 50% i det nye selskapet på vegne av AvtoZAZ. Daewoo Motors gjorde store investeringer og etablerte produksjon av sine egne modeller, samtidig som de beholdt og moderniserte ZAZ-merket. Samme år begynte produksjonen av Daewoo Lanos, parallelt med montering av flere eldre VAZ-modeller.

I 2001 gikk Daewoo Motors konkurs, og Ukrainian Automobile Corporation (UkrAVTO) kjøpte AvtoZAZ i 2002. Alle fabrikkene ble overført til ZAZ, og selskapet fikk en ny logo. Daewoos del i samarbeidet ble kjøpt opp av sveitsiske Hirsch & CIE i 2003.

Ilyichyevsk-fabrikken brukes i dag til montering av Chevrolet Aveo og Chevrolet Lacetti. En tilpasset versjon av Lanos med motor fra MeMZ, Daewoo Sens, ble satt i produksjon i 2002. Mot slutten av 2004 startet fullskalaproduksjon av modellen ZAZ Lanos T150.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]