Yoshitugu Yamashita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yoshitugu Yamashita
Født16. feb. 1865Rediger på Wikidata
Kanazawa (Kaga Province, Kaga Domain, Tokugawa-shōgunatet)
Død26. okt. 1935Rediger på Wikidata (70 år)
BeskjeftigelseJudoka Rediger på Wikidata
NasjonalitetJapan

Yoshitsugu Yamashita (født 16. februar 1865, død 26. oktober 1935) er en legendarisk judoutøver og en del av Kodokan no Shitenno, eller Kodokans Voktere, Jigoro Kanos fremste utøvere. Han var også den første til å motta 10. dan.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Yamashita var bare 19 år da han ble det 19. medlemmet på Kodokan. Han ble tildelt 1. dan etter å ha trent på Kodokan i 3 måneder, etter 2 år hadde han 4. dan, og i 1898 fikk han 6. dan.

Yamashita, Hidekazu Nagaoka, og Sakujiro Yokoyama satt i 1895 sammen den inndelingen av teknikker vi i dag kjenner som Go Kyo No Waza.

Yamashita ble regnet for å være den som kunne mest om kata blant alle judoutøvere i Japan. Han var Jigoro Kanos faste treningspartner, og i 1935 fikk han 10. dan like etter sin død. Han ble dermed den første som mottok denne beltegraden.

Yamashita dro i 1902 til USA, og er den som introduserte judo for det amerikanske samfunnet. Under hans opphold lærte han dessuten Theodore Roosevelt judo. Etter Roosevelts ønske deltok Yamashita i kamp mot wrestleren George Grant, en mann nær dobbelt Yamashitas størrelse, på U.S. Naval Academy i Annapolis. Yamashita vant en overbevisende seier, og ble tildelt en trenerjobb på skolen.

Yamashita har fått æren for hane-goshi. Historier skal ha det til at en benskade hindret ham i utførelsen av uchi-mata, og at han så sammen med Kano utviklet en ny teknikk fra en gammel jujutsu-teknikk og lagde hane-goshi.

Kilder[rediger | rediger kilde]