Hopp til innhold

Yinxu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yinxu: Utgravnings- og museumsområde
Del av Fu Hao-graven

Yinxu (kinesisk: 殷墟; pinyin: Yīnxū = «Yin-ruinene») antas å være restene etter den siste hovedstaden under Shang-dynastiet i Kina, den periode som også kalles Yin-dynastiet. Beliggenheten er nord i provinsen Henan, i landsbyen Xiaotun i distriktet Yindu nær den moderne byen Anyang.

Her er en modell av en hovedhall, en imitasjon av et keiserpalass, og en replika av gravkammeret til general Fu Hao.

Funnene av mange store graver bekrefter at Yin var Shang-dynastiets åndelige og kulturelle senter. Noen av gravene var mer enn 20 meter dype. En av de mest bemerkelsesfulle graver var for Fu Hao (død ca. 1250 f.Kr.), hustru til den 21. Shang-herskeren, Wu Ding. Hun var den første kvinnelige general i kinesisk historie. Denne graven var, i motsetning til alle de andre, ikke vært utsatt for gravplyndring. Den hadde seks hundeskjeletter og minst 16 menneskeskjeletter ved siden av Fu Faos eget, mer enn 440 bronsegjenstander, nesten 600 utskjæringer av jade, stein eller bein, og rundt 7 000 pengeskjell.

Det ble også funnet mange orakelbein i Yinxu, særlig i utgravningsfelt nr. 127, der 17 096 orakelinskripsjoner ble funnet.

Yinxu kom med på UNESCOs leste over verdensarven i 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]